Woninghuurprijzen gaan voor het eerst omlaag in Spanje

door admin
Woninghuurprijzen gaan voor het eerst omlaag in Spanje

Het gaat nog niet om een heel grote prijsdaling en de daling is ook niet overal gelijk, maar deze is volgens deskundigen groot genoeg om te kunnen voorspellen dat vanaf het najaar de prijsdaling naar alle waarschijnlijkheid verder zal doorzetten. Opmerkelijk is in ieder geval dat ook de huurprijzen in steden als Madrid en Barcelona omlaag zijn gegaan. 

In heel Spanje daalde in juli de gemiddelde huurprijs met 0,8% vergeleken met de maand daarvoor. Volgens gegevens van vastgoedwebsite Fotocasa was dit percentage in de grote steden aanzienlijk hoger, zoals in Ibiza-stad (-4,4%), Barcelona (-2,5%), Madrid (-1,7%) en San Sebastian (-1,5%).

Madrid en Barcelona goedkoper geworden

Binnen Madrid zijn de huurprijzen in 16 van de 19 stadswijken in juli omlaaggegaan. De grootste prijsdaling deed zich voor in de wijk Puente de Vallecas (-3,4%), gevolgd door de populaire wijk Chamartín (-2,8%), Centrum (-2,4%) en Barajas (-2,1%). Alleen in de wijk Arganzuela steeg de gemiddelde huurprijs ten opzichte van juni met 0,6%. In Barcelona daalde de gemiddelde huurprijs in alle wijken van de stad. De grootste daling deed zich hier voor in de wijk Horta-Guinardó (5,1%), gevolgd door Gràcia (4%), Les Corts (3,7%) en Eixample (3,3%). 

Toch zijn er ook plaatsen in Spanje waar de huurprijs nog helemaal niet gedaald is als gevolg van de coronacrisis. Dat is deels toe te schrijven aan de toegenomen vraag naar huurwoningen nu veel gezinnen vanwege de crisis geen hypotheek van de bank krijgen en voor een woning aangewezen zijn op de huurmarkt. Die toegenomen vraag is dusdanig groot, dat zelfs het additionele aanbod van toeristenwoningen op de reguliere huurmarkt onvoldoende is om aan die vraag tegemoet te komen. Experts verwachten echter dat ook op de plaatsen waar nu nog geen prijsdaling zichtbaar is, deze in het najaar ook hier zal komen omdat de prijzen nou eenmaal worden afgestemd op de situatie van de arbeidsmarkt en de werkloosheid die daaruit voortkomt. 

Op jaarbasis is er nog steeds sprake van huurprijsstijging

Als gekeken wordt naar de huurprijsontwikkeling in het hele afgelopen jaar, is er volgens Fotocasa nog steeds sprake van een gemiddelde huurprijsstijging in Spanje van 7,9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit percentage is wel lager dan de stijging in voorafgaande jaren toen dit percentage rond de 10% uitkwam. 

Dit vind je misschien ook leuk