Airbnb verlaagt prijzen van accommodaties in grote Spaanse steden

door admin
Airbnb verlaagt prijzen van accommodaties in grote Spaanse steden

Airbnb is met 7 miljoen accommodaties wereldwijd het grootste platform dat reizigers en verhuurders van kamers en appartementen bij elkaar brengt. Om tot de winter nog zoveel mogelijk toeristen aan te trekken, gaat de online marktplaats over op een tijdelijke prijsverlaging. De prijs van alle accommodaties in steden als Madrid, Barcelona en Sevilla gaat vanaf aanstaande zaterdag tot eind november 10% omlaag, met uitzondering van de schoonmaak- en servicekosten. De gemiste omzet in de afgelopen zes maanden werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door het toegenomen nationaal toerisme. 

Nationaal toerisme steeg dit jaar fors op de beide eilandengroepen

Volgens Airbnb nam het nationaal toerisme -Spanjaarden die in eigen land binnen 500 kilometer van huis op vakantie gingen- deze zomer aanzienlijk toe. Met name de regio’s die normaliter niet als vakantiebestemming gekozen worden, waren dit jaar populair, zoals Castilië-La Mancha, Asturië en Castilië en León. Daarnaast gingen de Spanjaarden ook graag naar de beide eilandengroepen, waardoor hier het wegblijven van de buitenlandse toeristen enigszins gecompenseerd werd. Op de Canarische Eilanden en de Balearen werden in de hoogseizoenmaanden juli en augustus zelfs aanzienlijk meer Airbnb-reserveringen gedaan (respectievelijk 66% en 32%) dan in dezelfde maanden in 2019. 

Beursgang gaat door ondanks verliezen door coronacrisis

Door alle reisrestricties en het platgelegde vliegverkeer moest Airbnb wereldwijd 227 miljoen euro terugbetalen aan verhuurders van vakantieverblijven wegens geannuleerde vakanties. Het ontslag van bijna 2000 werknemers, dat is 25% van het gehele personeelsbestand, was daarvan het gevolg. Volgens het Amerikaanse dagblad Wall Street Journal weerhoudt deze afslanking het bemiddelingsplatform er niet van de vorig jaar geannonceerde beursgang alsnog door te zetten. Airbnb zou volgens Wall Street Journal de benodigde documentatie voor de aandelenuitgifte al hebben voorgelegd aan de Amerikaanse beursautoriteit SEC. 

In de zomer van 2019 maakte Airbnb de geplande beursgang bekend, toen er van de coronapandemie en wat deze zou gaan aanrichten niemand iets kon vermoeden. Op dat moment werd de waarde van het platform geschat op ruim 26 miljard euro, nu is dat nog maar een slordige 15 miljard euro, dat is een daling van 43%. 

Dit vind je misschien ook leuk