Spanje start met vaccineren vrijwilligers tegen Covid-19

door admin
Spanje start met vaccineren vrijwilligers tegen Covid-19

In deze tweede fase van onderzoek wordt bekeken hoeveel doses effectief blijken. Maandag worden de eerste 40 vrijwilligers ingeënt met de eerste dosis van het vaccin van het Belgische bedrijf Janssen, dochteronderneming van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Dit gebeurt in het universitair ziekenhuis Marqués de Valdecilla in Santander. In de Madrileense ziekenhuizen La Paz en La Princesa zullen vanaf morgen 150 vrijwilligers dezelfde dosis van het vaccin tegen Covid-19 ontvangen. Dit werd gisteren bevestigd door het coördinatiecentrum van de afdeling klinische onderzoeken van het La Paz ziekenhuis.

Vrijwilligers uit verschillende doelgroepen

In de Madrileense ziekenhuizen zullen in elk ziekenhuis 50 gezonde mensen tussen de 18 en 55 jaar worden ingeënt. Ook worden in elk ziekenhuis 25 mensen ouder dan 65 jaar ingeënt waarvan sommigen wel een aandoening hebben, maar welke ‘stabiel en onder controle’ is.

Spaanse ziekenhuizen bekijken welke dosis effectief werkt tegen coronavirus

In deze fase van de klinische onderzoeken wordt bekeken hoeveel doses van het vaccin toegediend moeten worden om het goed te laten werken.

De vrijwilligers die meedoen zijn deze maand twee keer onderzocht. Hierbij werden ze gescreend en zijn onderworpen aan een lichamelijk onderzoek waarbij de medische geschiedenis is gecontroleerd. Afgelopen vrijdag vond de tweede controle plaats om te bekijken of ze in de tussentijd niet besmet zijn geraakt met het coronavirus of in aanraking zijn geweest met mogelijk besmette personen.

Wekelijkse controles

Na deze eerste inenting komen de vrijwilligers de komende 28 dagen wekelijks op controle in het ziekenhuis. In de tweede maand krijgen ze een tweede dosis toegediend en worden ze vervolgens wekelijks in de gaten gehouden. Niet alle vrijwilligers zullen overigens ingeënt worden met het vaccin van Janssen, sommigen zullen een placebo ontvangen.

Het coördinatiecentrum liet weten dat als alles zoals gepland gaat, alle drie de ziekenhuizen op 22 september de administratieve kant van de klinische proeven zullen afronden. Dat betekent dat al deze vrijwilligers volgende week zijn ingeënt met het vaccin.

Geen noemenswaardige risico’s volgens deskundige

Voor wat betreft mogelijke risico’s voor de vrijwilligers laat de hoofdonderzoeker van het coördinatiecentrum, Alberto Borobia, weten dat dit vaccin inmiddels is getest op meer dan 80.000 vrijwilligers en dat is aangetoond dat deze veilig is. Tijdens de eerste fase van de onderzoeken zijn alle mogelijke bijwerkingen gedetecteerd en verholpen. Tot slot benadrukken deskundigen dat er geen enkel geneesmiddel is zonder bijwerkingen, maar dat er geen grote veiligheidsproblemen worden verwacht.

Dit vind je misschien ook leuk