Groeiende trek naar leeggelopen binnenland van provincie Málaga

door admin
Groeiende trek naar leeggelopen binnenland van provincie Málaga

Diverse dorpen zoals Cómpeta, Yunquera, Ardales of Benaoján zien na decennia van vooral vertrekkende inwoners het aantal inschrijvingen weer toenemen. Zo zag de gemeente Jubrique, gelegen tussen de Sierra Bermeja en de Serranía de Ronda, het bevolkingsregister met 7 procent groeien. Cómpeta kreeg er 100 nieuwe inwoners bij en Yunquera wist onlangs de grens van 3.000 inwoners te overschrijden nadat de gemeente jarenlang investeerde om de ontvolking tegen te gaan.

Benaoján

In het kleine dorpje Benaoján bij de Sierra de Grazalema met nauwelijks 1.800 inwoners kwamen er sinds de afkondiging van de Staat van Alarm medio maart 32 inwoners bij. Burgemeester Soraya García Mesa (PSOE) verwacht dat er meer mensen zullen komen wanneer haar dorp eenmaal met het internet verbonden is via glasvezel. Iets waaraan op dit moment hard wordt gewerkt. 

Alfarnatejo

Burgemeester Daniel Benítez van het dorpje Alfarnatejo in het gebied dat de Pyreneeën van de Axarquía wordt genoemd, vertelt in MálagaHoy dat veel mensen met tweede huizen in het dorpje de lockdown daar hebben doorgebracht, maar sindsdien zijn gebleven.

Almáchar

In Almáchar, waar veel oudere en hulpbehoevende mensen wonen, wijst de burgemeester op het feit dat hun verzorgers zich hebben ingeschreven om full time in staat te zijn voor hun naasten te kunnen zorgen tijdens de coronacrisis.

Arriate

In een dorpje zoals Arriate neemt de burgemeester wel het toegenomen aantal inwoners waar, maar dit uit zich nog niet in het bevolkingsregister. Javier Anet verwacht dat dit niet te lang zal duren en weet dat het internet via glasvezel waarop het dorp is aangesloten mensen aantrekt om hun werk ver van de drukte te kunnen doen.

Periana

De burgemeester van Periana, Rafael Torrubia, zegt verheugd te zijn over het feit dat hij families ziet terugkeren naar hun woningen in het dorp met een schitterende ligging in de streek Axarquía. De aankoop van woningen neemt toe, evenals het aantal verbouwingen aan huizen die lange tijd leegstonden.

Volledige bezetting landelijke toeristische accommodaties

In andere dorpen in de provincie zijn mensen met landelijke toeristische accommodaties verheugd over het feit dat ze een volledige bezetting hebben bereikt in de zomermaanden. Decennialang verloren deze dorpjes inwoners die naar de grotere plaatsen aan de kust trokken.

Lees ook: Opvallende toename inschrijvingen in kustgemeenten Costa Brava door pandemie

Dit vind je misschien ook leuk