Netwerk van nepprofielen beïnvloedde publieke opinie Spanje via Facebook

door admin
Netwerk van nepprofielen beïnvloedde publieke opinie Spanje via Facebook

Uit een rapport van Sophie Zhang, een data-analist die deze maand werd ontslagen bij Facebook, blijkt dat dit netwerk onder meer actief is geweest op het Facebookaccount van het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje. Zhang meldt in haar rapport dat deze nepprofielen deel uitmaakten van een wereldwijd netwerk.

Aanval leidde tot beschuldigingen tussen Spaanse regeringspartijen

De aanval op het account van Volksgezondheid bestond uit het geven van reacties zoals ‘vind ik leuk’ of ‘geweldig’ op video’s die aan het begin van de coronapandemie werden gedeeld. Deze reacties hebben toen geleid tot beschuldigingen tussen regeringspartijen. Volgens Zhang waren deze nepprofielen bedoeld om de statistieken van de publieke opinie te beïnvloeden die de regering gebruikt.

Niet alleen haalt Zhang de acties van het netwerk aan, ook beschuldigt zij haar voormalig werkgever ervan dat er teveel incidenten zijn geweest, er te weinig middelen waren om politieke manipulatie tegen te gaan en er teveel verantwoordelijkheid kwam te liggen op het bordje van slechts een handjevol mensen.

Talloze pogingen om politieke of publieke opinie te beïnvloeden via Facebook

Volgens Zhang is deze aanval op het Spaanse Ministerie slechts het topje van de ijsberg. Het netwerk pleegde tal van aanvallen op regeringsdelegaties, soms ten gunste van de regering en soms juist om hun macht en geloofwaardigheid te ondermijnen. Het netwerk gebruikte foto’s van jonge vrouwen van bijvoorbeeld Russische datingsites.

Andersom wordt Facebook ook misbruikt door politici, zo vertelt Sophie Zhang. In de drie jaar waarin zij bij Facebook heeft gewerkt heeft ze meerdere voorbeelden voorbij zien komen van nationale regeringen die Facebook gebruikten om eigen inwoners te misleiden. Het rapport van Sophie Zhang had niet alleen betrekking op Spanje. Ook noemde zij voorbeelden van politieke manipulatie in andere landen zoals Italië, Oekraïne, Ecuador, Brazilië, Honduras en Azerbeidzjan.

Commentaar van Facebook na beschuldigingen Zhang

Facebook reageerde op de verklaring van Zhang door te melden dat elke kwestie en beschuldiging afzonderlijk van elkaar onderzocht moet worden alvorens commentaar te geven. Zhang werd deze maand ontslagen bij Facebook en ze stuurde op haar laatste dag een intern rapport met voorbeelden van politieke manipulatie naar Facebook om al deze kwesties aan de kaak te stellen.

Dit vind je misschien ook leuk