Economie in lege binnenland Spanje minst hard getroffen door coronacrisis

door admin
Economie in lege binnenland Spanje minst hard getroffen door coronacrisis

In het lege binnenland van Spanje – het zogenaamde ‘España vacia’ – zijn naar verhouding de minste banen verloren gegaan en zijn minder mensen tijdelijk ontslagen op basis van een ERTE-regeling.

Banco de España komt met cijfers over banenverlies Spanje

Volgens de gegevens van Banco de España kennen de minder bevolkte provincies in Spanje de minste dalingen in het aantal banen. Iets wat wordt toegeschreven aan het feit dat in deze gebieden minder sprake is van toerisme en er minder horeca is. Afgelopen augustus had de werkgelegenheid in de bevolktere provincies meer te lijden vanwege de beperkingen en maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Kustprovincies en Spaanse eilanden zwaarst getroffen

In een artikel in de krant Voz Populí wordt het procentuele banenverlies in augustus ten opzichte van vorig jaar per provincie in Spanje getoond. In Albacete, Cuenca en Murcia gingen de afgelopen maand het minste aantal banen verloren ten opzicht van dezelfde maand in 2019. De kustprovincies langs de Middellandse Zee, de Balearen en de Canarische eilanden – tevens de plekken die meer afhankelijk zijn van toerisme – zagen de meeste banen verdwijnen.

Impact coronacrisis verschilt per sector

De dienstensector – oftewel de handel, het vervoer, horeca, medische voorzieningen, onderwijs, etc. – was vorige maand bij lange na niet op het niveau van augustus vorig jaar. In de horeca was die maand zo’n 12 procent minder werknemers in dienst dan vorig jaar. Bij reisbureaus, hotels, toeristische appartementen en in de luchtvaart was vorige maand slechts de helft van het personeel van vorig jaar nog aan het werk.

Binnen de industriële sector zijn de verschillen groot: in de auto-industrie is het aantal werknemers in mei gedaald met 35 procent ten opzichte van vorig jaar en in augustus was er nog sprake van een daling van ruim 7 procent ten opzichte van 2019. De retail en leerindustrie kent ook een verlies aan personeel van zo’n 15 procent in vergelijking met augustus 2019. Alleen in de farmaceutische industrie steeg de werkgelegenheid in augustus licht met 0,8 procent.

Dit vind je misschien ook leuk