Spaanse premier ziet verplichte quarantaine voor heel Spanje niet gebeuren

door admin
Spaanse premier ziet verplichte quarantaine voor heel Spanje niet gebeuren

Wel brengt de premier maandag een bezoek aan Isabel Díaz Ayuso, president van de regio Madrid, om overleg te plegen hoe de centrale overheid deze door het coronavirus zwaar getroffen regio kan bijstaan. Sánchez liet in een interview op de Spaanse televisiezender Sexta uitdrukkelijk weten dat het om een reikende hand gaat, en niet om het uitdelen van reprimandes of het overnemen van bevoegdheden. 

Situatie zorgelijk, maar niet vergelijkbaar met eerste golf

In het interview met de televisiezender sprak de Spaanse premier zijn zorgen uit over het verloop van de coronapandemie in Spanje en in het bijzonder in de regio Madrid, waarbij hij onderstreepte dat de huidige situatie niet te vergelijken is met die van de maanden maart en april toen het aantal besmettings- en overlijdensgevallen dramatische vormen aannam in Spanje. Nu is de situatie naar zeggen van de premier beter onder controle, omdat er veel meer besmettingsgevallen vroegtijdig worden opgespoord. 

“Ondanks dat het systeem nu beter is voorbereid op de situatie, baren de huidige cijfers zorgen en is een intensieve samenwerking tussen de centrale regering en de deelregeringen van groot belang”, zei Sánchez in het interview die zich daarbij positief uitsprak over de onderlinge coördinatie tussen de overheden.  

Voorlopig nog andere maatregelen dan algemene quarantaine

Een nieuwe verplichting tot thuisquarantaine voor heel Spanje ziet de premier niet gebeuren, hoewel dat nooit met honderd procent zekerheid kan worden uitgesloten. Voorlopig zijn er nog andere maatregelen voorhanden waarmee de stijgende lijn van het aantal nieuwe besmettingsgevallen kan worden omgebogen. Dat lukt alleen, zei de premier herhaaldelijk, met een eensgezinde samenwerking tussen zijn regering en die van de verschillende autonome regio’s. Zo zal hij, net zoals hij dat met de regio Madrid zal doen, bereid zijn om alle regiopresidenten de helpende hand te reiken.

Sánchez sprak zijn vertrouwen uit in de nieuwe maatregelen die vanaf maandag in de regio Madrid zullen ingaan. In 37 zones mogen inwoners twee weken lang de zone alleen onder bepaalde voorwaarden verlaten, gaan de winkels eerder dicht en mogen niet meer dan 6 mensen bijeenkomen. 

Niet de tijd voor politieke strijd

Verder deed de premier een dringende oproep om de politieke strijdbijl te begraven en samen de strijd tegen het coronavirus, de gezamenlijk vijand, aan te binden. Daarbij hintte Sánchez op de kritische houding van oppositieleider Pablo Casado van de Partido Popular over het gevoerde coronabeleid door de huidige regering. 

Ten slotte riep Pedro Sánchez de Spaanse bevolking op zich te melden voor de griepprik die met name nu van belang is en liet hij zich positief uit over het werk van Fernando Simón, directeur van het coronacrisiscentrum. Ook zei de premier vertrouwen te hebben in het bereiken van een akkoord voor verlenging van de tijdelijke werkloosheidsregelingen (ERTE) die eind september zouden eindigen. 

Dit vind je misschien ook leuk