Vlucht van medisch talent uit Spanje

door admin
Vlucht van medisch talent uit Spanje

Dat betekent een toename van 18,7 procent ten opzichte van 2018 toen 3.452 artsen Spanje de rug toekeerden. Het geschiktheidsbewijs is een document dat nodig is om je in te schrijven als arts of specialist in andere Europese lidstaten of in landen buiten de Europese Unie. Dit certificaat wordt uitgegeven door Cgcom en gebaseerd op gegevens die door de afzonderlijke beroepscolleges per provincie voor medici worden verstrekt. 

Volgens Cgcom is het merendeel (64,8%) van de certificaten aangevraagd door mensen die buiten Spanje aan het werk willen gaan. 4,7% vroeg het aan om elders een studie te volgen.

Herkomst medici die weg willen

Vorig jaar betrof het grootste deel van de certificaten artsen in Catalonië met 591, gevolgd door Madrid op de tweede plaats met 570. Op de derde en vierde positie staan Andalusië en de regio Valencia met respectievelijk 285 en 217 aanvragen. 

Gebied waarheen men vertrekt

Net als andere jaren vertrekken de meeste artsen naar Groot Brittannië (669), gevolgd door Frankrijk (624), daarna naar Ierland (312) en Italië (185). Het vijfde land van voorkeur is Duitsland (184). Buiten Eruopa stond de Verenigde Arabische Emiraten met 108 aangevraagde certificaten op 1, gevolgd door Canada met 71 en Verenigde Staten met 59.

Specialiteiten

De meeste aanvragen om elders aan de slag te kunnen gaan werden gedaan door huisartsen (313), anesthesiologen (123) en kinderartsen (95). 

Dit vind je misschien ook leuk