Stierenvechten mag niet op lijst immaterieel cultureel erfgoed UNESCO komen

door admin
Stierenvechten mag niet op lijst immaterieel cultureel erfgoed UNESCO komen

Op Europees niveau wordt al jaren geprotesteerd tegen de wrede gewoonte om stieren te martelen tot de dood erop volgt, of dat nou in een arena gevuld met publiek gebeurt of in de straten van een dorp waar de dieren worden opgejaagd.

‘Stierenvechten verheerlijkt misbruik, geweld en wreedheid tegen dieren en mag daarom absoluut niet op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed komen’, dit schrijven zestig Europarlementariërs, waaronder Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren in een gezamenlijke brief aan Audrey Azoulay, directeur van UNESCO.

Dit doen zij in reactie op het verzoek dat de internationale associatie voor stierenvechten op 7 juni indiende om stierenvechten aan te merken als ‘cultureel erfgoed dat dringend beschermd moet worden’. In oktober bespreekt UNESCO dat verzoek. 

Dierenrechtenorganisatie AnimalsToday citeert Anja Hazekamp die van mening is dat ‘de enigen die dringend beschermd moeten worden, zijn de stieren die worden afgeslacht tijdens dit barbaarse gebeuren’. Hazekamp vindt bovendien dat stierengevechten in strijd zijn met de waarden van UNESCO.

Geweld en wreedheid zijn niet acceptabel

Over die waarden schrijven de Europarlementariërs: “De missie van UNESCO is het stichten van vrede door middel van internationale samenwerking, scholing en cultuur. Vanuit de intellectuele en morele solidariteit van de mensheid. Die solidariteit moet gelden tegenover elk levend wezen. Acceptatie van het bizarre verzoek van de stierenvechters zou het signaal geven dat geweld en wreedheid acceptabel zijn, als ze door een groep personen als ‘cultuur’ worden aangemerkt”.

Hazekamp strijdt als Europarlementariër al jaren tegen stierenvechten en heeft diverse massaprotesten tegen stierenvechten aangevoerd in Madrid samen met andere Spaanse en Portugese dierenpartijen. Binnenkort stemt het Europees Parlement over een voorstel van Hazekamp om EU-subsidies voor het fokken van vechtstieren te stoppen. 

Lees hier de volledige brief van de Europarlementariërs.

Dit vind je misschien ook leuk