Nu meer ziekenhuisopnames op ic’s in Madrid dan aan begin Staat van Alarm

door admin
Nu meer ziekenhuisopnames op ic's in Madrid dan aan begin Staat van Alarm

‘Een nieuwe periode van opsluiting [in Madrid] is nodig om minimale standaarden in de ziekenhuizen te kunnen behouden’, zegt Miguel Hernán in de krant El Confidencial. Hernán is epidemioloog aan de Harvard Universiteit en was lid van het wetenschappelijk comité dat de Spaanse regering adviseerde tijdens de eerste coronagolf. De arts slaat alarm na een grondige analyse van de cijfers over ic-opnames in de regio Madrid. 

Woensdag waren rond 430 patiënten opgenomen op een intensieve zorg afdeling. Half maart waren dat er rond de 400. Het verschil is dat de tweede golf veel langer duurt en dat de curve veel platter is. In de eerste golf ging het aantal ic-patiënten heel snel van 0 naar 100. Begin april werd de piek bereikt met meer dan 16.000 patiënten. Vanaf dat moment ging het aantal omlaag. 

Tijdens deze tweede golf is het aantal ziekenhuisopnames voortdurend gestaag blijven groeien sinds begin augustus. Experts verwachten dat dit de komende weken hetzelfde blijft. 

Volgens de vicesecretaris van Volksgezondheid van de regio Madrid, Antonio Zapatero is op woensdagochtend 18,3 procent van alle beschikbare ziekenhuisbedden bezet door Covid-19 patiënten. Op ic-bedden gaat het om 43 procent. 

Het ministerie van Volksgezondheid geeft andere, nog steeds zorgelijke, percentages van respectievelijk 25 procent en 38 procent. Let wel dat dit de cijfers zijn van de regio Madrid, waar het coronavirus op dit moment het hardst toeslaat. In andere regio’s in Spanje gaat het beter. 

Dit vind je misschien ook leuk