Spaanse regering denkt eind 2020 anderhalf miljoen vaccins te hebben

door admin
Spaanse regering denkt eind 2020 anderhalf miljoen vaccins te hebben

Dat zal naar grote waarschijnlijkheid de Brits-Zweedse multinational AstraZeneca zijn, waarmee de Europese Commissie een contract heeft getekend voor de aanschaf van 300 miljoen doses die over de EU-lidstaten zullen worden gedistribueerd. De klinische onderzoeken met de vrijwillige proefpersonen zullen als alles goed gaat nog voor het einde van dit jaar zijn afgerond. Gelijktijdig met de goedkeuringsprocedure van het Europees Geneesmiddelenburea (EMA) die daarop volgt, zal de productie van de eerste doses vaccins van start gaan, naar verwachting ook nog voor de jaarwisseling. 

Het gaat om een deel van het totale aantal gereserveerde vaccins, het overige deel zal pas na dit jaar beschikbaar komen. De Europese Commissie heeft eveneens een contract getekend met farmaceuten Sanofi en GSK voor nog eens 300 miljoen vaccins, maar de klinische onderzoeken hiervan bevinden zich nog in een minder vergevorderd stadium. Ook lopen er nog onderhandelingen met Pfizer, Johnson & Johnson, CureVac en Moderna. 

Veiligheid belangrijkst

Minister Duque hield een slag om de arm door te benadrukken dat de komst van het vaccin nog vertraging kan oplopen als voor de veiligheidsgarantie toch langduriger onderzoek nodig blijkt. “We moeten ervan kunnen uitgaan dat het vaccin veilig is. Ik verwacht dat we in 2021 minimaal zes tot acht verschillende vaccins tot onze beschikking zullen hebben om iedereen te kunnen vaccineren. Omdat we nu nog niet weten welk vaccin het beste is, kopen we in bij verschillende farmaceuten”, zei Duque. 

Eigen coronavaccin

Afgelopen maandag opende het geprivatiseerde biotechnologiebedrijf Algenex een nieuwe vestiging in Tres Cantos. Het bedrijf produceert vaccins en diagnostische tests en beschikt over de capaciteit om jaarlijks 100 miljoen doses vaccin te produceren. In augustus ontving Algenex een subsidie van bijna 471 duizend euro van het Spaanse Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), dat valt onder het ministerie van Wetenschap en Innovatie. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van producten die gebruikt kunnen worden in de strijd tegen de coronapandemie. Algenex kan ieder type vaccin produceren dat gebaseerd is op eiwitten en gebruikt de subsidie voor de onwikkeling van een eigen coronavaccin.

Dit vind je misschien ook leuk