Helft Spaanse universiteitsstudenten heeft geen idee van evolutietheorie

door admin
Helft Spaanse universiteitsstudenten heeft geen idee van evolutietheorie

De Engelse wetenschapper Charles Darwin zorgde voor een revolutie met de introductie van zijn evolutietheorie. Om het geheugen op te frissen: De evolutietheorie is de natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van het leven en voor de verscheidenheid aan soorten op Aarde. De theorie beschrijft het proces waarbij erfelijke eigenschappen binnen een populatie van organismen veranderen in de loop van de generaties als gevolg van genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie. De theorie van Darwin wordt eind 19e eeuw uitgelegd in het boek ‘De oorsprong der soorten’ dat overal ter wereld is uitgegeven.

Helft Spaanse studenten heeft geen idee wat evolutietheorie is

Dat het opfrissen van het geheugen soms nodig is, blijkt uit het feit dat ongeveer de helft van de universiteitsstudenten in Spanje geen idee heeft wie Charles Darwin is en wat de evolutietheorie inhoudt. Dit opmerkeljke gegeven blijkt uit het onderzoek van de universiteiten van La Coruña en Vigo onder 1.050 studenten van verschillende universiteiten in Spanje.

Dat niet iedereen de exacte definitie van de evolutietheorie of natuurlijke selectie kan uitleggen, is natuurlijk mogelijk. Toch werd het onderzoek uitgevoerd onder derdejaars studenten van de faculteiten scheikunde, Engelse filosofie, geschiedenis en biologie van universiteiten in Madrid, Vigo, Santiago de Compostela, Sevilla, Granada, Salamanca, Valencia, Alicante en de Balearen.

Wel hoge acceptatie evolutietheorie

Verrassend binnen het onderzoek is dat bijna 88 procent van de studenten aangeeft de evolutietheorie te accepteren, maar dat net iets meer dan de helft van de studenten (54 procent) snapt wat de theorie inhoudt. Biologiestudenten hadden iets meer kennis over de evolutietheorie dan studenten van de andere faculteiten.  

Basis- en voortgezet onderwijs schieten tekort

Inés Álvarez van het CSIC, onderzoeker binnen de raad van wetenschappelijk onderzoek in Spanje, laat weten teleurgesteld te zijn in het kennisniveau van deze studenten: “Dit resultaat is niet verwacht, noch gewenst. Blijkbaar is drie jaar biologie studeren niet voldoende om de basiskennis van een van de belangrijkste aspecten van de biologie onder de knie te krijgen. Het onderzoek toont de noodzaak aan dat er op de lagere en middelbare school meer aandacht moet komen voor de fundamenten van het leven op Aarde.”

Dit vind je misschien ook leuk