Biodiversiteit in Spaanse baai groeit dankzij kunstmatige riffen

door admin
Biodiversiteit in Spaanse baai groeit dankzij kunstmatige riffen

In mei startte de Universiteit van Cantabrië in de laboratoria van de bouwkundesectie met het Europese 3DPARE-project waarbij negen kunstmatige riffen in de baai van Santander onder water werden geplaatst. Sindsdien is de biodiversiteit in positieve zin veranderd met een ‘grotere verscheidenheid aan soorten’ die zich rondom deze riffen zijn gaan verzamelen. Zo meldde de Spaanse nieuwssite Efe Verde op dinsdag.

Doel om zeeleven aangetast door mensen te laten herstellen

Hoewel het project pas sinds afgelopen mei loopt, zal het in totaal zo’n 2 jaar duren voordat het afgerond is en de eindresultaten kunnen worden gedeeld. Het doel van het project dat de universiteit samen met de ingenieursvereniging Giteco uitvoert is om zo goed mogelijk het zeeleven te laten herstellen. Iets wat volgens de Cantabrische universiteit hard nodig is vanwege de degradatie van het zeeleven door toedoen van mensen.

3D-printers zorgen voor verschillende kunstmatige riffen

De kunstmatige riffen zijn gemaakt met 3D-printers waarbij twee soorten materialen en vier verschillende vormen worden gecombineerd. Zo is het ene rif glad met natuurlijke en vloeiende vormen en het ander is ruw van structuur en heeft uitsteeksels. Door de verscheidenheid in vormen en texturen worden de riffen aantrekkelijk voor meerdere soorten.

Project actief op meerdere plekken in Europa

Het 3DPARE-project wordt gefinancierd met een budget van 1,9 miljoen euro via het zogenaamde Interreg Atlantic Area-programma. Dit programma bevordert de samenwerking tussen 37 regio’s in het Atlantische gebied en komt met meerdere acties op het gebied van innovatie, efficiënt gebruik van hulpbronnen, biodiversiteit en stimuleert natuurlijke en culturele rijkdommen. Naast de riffen in de baai van Santander zijn er binnen dit project ook riffen geplaatst in de havengebieden van Caen (Frankrijk), Bournemouth (Verenigd Koninkrijk) en Oporto (Portugal).

Dit vind je misschien ook leuk