Beelden van lynx in het wild in Spanje met vijf welpjes

door admin
Beelden van lynx in het wild in Spanje met vijf welpjes

Dit nest met Iberische Lynxen is het resultaat van een fokprogramma om de soort te herstellen in Castilië-La Mancha, in Centraal-Spanje. Moederlynx Pizarra werd in 2018 geboren in het fokcentrum El Acebuche in Huelva en in februari 2019 uitgezet in de gemeente Torre de Juan Abad (Ciudad Real) in een Natura 2000 gebied. Dat betekent dat hier soorten voorkomen die vanuit Europees oogpunt bescherming nodig hebben, zoals de oehoe en de Spaanse keizersarend.

Het uitzetten van Iberische lynxen maakt deel uit van een programma Life+Iberlince. Dit is het derde achtereenvolgende LIFE-project voor herstel van de populatie van de Spaanse lynxen. Portugal en vijf Spaanse overheden werken in dit programma samen met financiële steun van Europa.

Hoop voor de soort

Deze zomer heeft Pizarra haar eerste nest jongen op de wereld gezet en gedurende de afgelopen weken is ze gefilmd met haar vijf jonge lynxjes (zie ook de video op deze pagina). De speelse welpen vormen nieuwe hoop op herstel van deze soort die bedreigd werd met uitsterven. Nieuwsagentschap EFEverde maakte beeldmateriaal openbaar. Het project heeft dit jaar dus opnieuw succes.

In augustus meldde Efe Verde al dat er in Castilië-La Mancha gedurende dit broedseizoen zeker 90 lynxen zijn geboren in de twee gebieden waar lynxen zijn uitgezet, namelijk Sierra Morena Oriental en Montes de Toledo. Dit cijfer kan nog hoger uitvallen, omdat van enkele lynx-vrouwtjes nog niet is bevestigd of ze jongen hebben.

Eind dit jaar wil het ministerie van Duurzame Ontwikkeling van Castilië-La Mancha het totaal aantal lynxen in de regio in beeld hebben. In 2019 waren dat 200 lynxen, een derde van de totale hoeveelheid op het Iberische Schiereiland.

Verbinden leefgebieden

De regioregering werkt alweer aan een nieuw LIFE-programma als vervolg op het huidige programma. Dat programma LIFE Lynx Connect is goedgekeurd door de Europese Unie en heeft een budget van 18,7 miljoen euro. In dit vervolgprogramma willen de zes leefgebieden van de lynx in Spanje en Portugal met elkaar verbinden, zodat de soort zichzelf in stand kan houden en genetisch levensvatbaar is.

Dit vind je misschien ook leuk