Spaanse wetenschappers keren zich tegen politici en starten petitie

door admin
Spaanse wetenschappers keren zich tegen politici en starten petitie

De belangrijkste conclusies van het eerste Covid-19 Congres dat tussen 13 en 19 september online is gehouden, zijn deze zondag gevat in een landelijke petitie die op het platform Change.org is gezet. 55 wetenschappelijke en medische verenigingen die samen circa 170.000 zorgprofessionals vertegenwoordigen waren hiervoor uitgenodigd en namen het initiatief tot de petitie.

Maatregelen gebaseerd op wetenschappelijk bewijs

Die werd twee dagen geleden gepubliceerd in de vorm van een open brief aan alle politieke partijen, de landelijke president Pedro Sánchez en zijn 17 regionale collega’s. In de petitie staan maatregelen die politici naar de mening van de wetenschappers zouden moeten nemen om de coronapandemie te bestrijden. Te beginnen met de ‘onmiddellijke’ aanvaarding dat de maatregelen die genomen worden om deze crisis het hoofd te bieden gebaseerd moeten zijn op ‘het beste wetenschappelijke bewijs dat beschikbaar is’ en dat ‘volledig losgekoppeld’ moet zijn van de ‘voortdurende politieke confrontaties’.

Geen inmenging of politieke druk

Men laakt de trage bureaucratie die oplossingen van juridische, technische of administratieve problemen vertraagd maar deze uitsluitend verergert. Daarom wordt een nationaal protocol geëist waarin gemeenschappelijke criteria worden geformuleerd voor de te nemen maatregelen die uitsluitend zijn gebaseerd op de wetenschap ‘zonder de minste inmenging  of politieke druk’.

Die criteria moeten ‘algemene normen definiëren van preventie, behandeling van patiënten, opsporingsstrategieën en contactonderzoeken en het bestuur van de situatie in specifieke gezondheidscentra zoals verpleeghuizen en bejaardenhuizen.

‘Slechts de gezondheidsautoriteiten moeten degene zijn die de prioriteiten vaststellen, zonder enige politieke inmenging, wat betreft behandeling van andere ziekten, organisatorische wijzigingen en adequate voorzieningen voor elke willekeurige pathologie ongeacht de leeftijd van de betreffende patiënten en hun sociaaleconomische achtergrond’. 

De wetenschappers uit verschillende disciplines bieden hun kennis aan om samen te werken met de overheden. ‘In naam van de ruim 47 miljoen Spanjaarden, u en uw families inbegrepen, moeten we per direct zoveel politieke, professionele en menselijke inconsistentie veranderen’, zo waarschuwen ze in de petitie die hier volledig is te lezen (in het Spaans) en te ondertekenen. 

Dit vind je misschien ook leuk