Twee Spaanse regio’s scherpen coronamaatregelen aan

door admin
Twee Spaanse regio's scherpen coronamaatregelen aan

Zo hebben de regio’s Navarra en Catalonië aangekondigd gedurende 15 dagen de beperkende maatregelen aan te scherpen om de curve af te vlakken. Navarra heeft momenteel te maken met de hoogste virusincidentie van Spanje (675,31) en Catalonië volgt op grote afstand met 211 maar acht meer maatregelen noodzakelijk. In Navarra gaat het vooramelijk om capaciteitsbeperkingen en in Catalonië neemt ook maatregelen op dat gebied en vraagt bedrijven om personeel thuis te laten werken.

De aangescherpte maatregelen in beide regio’s lijken een reactie te zijn op de lockdown die de regio Madrid vrijdag opgelegd kreeg door de landelijke regering. Regiobestuurders elders in het land willen dat koste wat kost voorkomen. 

Zowel in Navarra als in Catalonië nam het aantal gevallen van coronavirus de afgelopen dagen toe. Navarra heeft wat virusincidentie betreft bijna drie keer het Spaanse gemiddelde van 258.

In Navarra zullen bars en restaurants om 22 uur moeten sluiten en wordt de capaciteit beperkt tot 30 procent. Samenkomsten, openbaar of privé van meer dan 6 personen zijn niet toegestaan.

Catalonië legt mogelijk mobiliteitsbeperkingen op, zoals zondagochtend aangekondigd door de minister van Volksgezondheid in een radio-interview. ‘Er komen heel zware weken’, zei hij en ‘we zullen offers moeten brengen’. In Catalonië ligt de cumulatieve incidentie van het virus onder het nationale gemiddelde (212), maar stijgt het duizelingwekkend snel. Catalonië heeft 2.360 nieuwe gevallen gemeld.

In afwachting van de concrete maatregelen hebben de autoriteiten bedrijven gevraagd om thuis te werken en universiteiten om op afstand les te geven.

Alleen virusincidentie zegt weinig

Navarra heeft een hogere incidentie dan Madrid, maar met andere indicatoren in een betere situatie. De positiviteit, het percentage PCR-tests dat positief is, is bijvoorbeeld 11 procent in Navarra vergeleken met 18 procent in Madrid. De ziekenhuisdruk is ook niet vergelijkbaar. Madrid heeft bijna 40% van de IC-bedden bezet door patiënten met een enkele pathologie, het coronavirus, terwijl dit percentage in Navarra 23 procent is. De gegevens voor Catalonië zijn gunstiger: positiviteit van 7 procent en bezette IC”s op 17 procent.

Dit vind je misschien ook leuk