Huizenprijzen voor eerst sinds 2016 in heel Spanje gedaald

door admin
Huizenprijzen voor eerst sinds 2016 in heel Spanje gedaald

Dit zegt taxateur Tinsa in het laatste rapport Tinsa IMIE General y Grandes Mercados voor de maand september. In september is de daling van de gemiddelde woningprijzen geïntensiveerd ten opzichte van de prijzen een jaar geleden. De maand augustus werd nog gekarakteriseer door stabiele prijzen in een aantal gebieden van het land. 

Volgens de gegevens in het rapport zijn de prijzen in heel Spanje sinds maart dus sinds het afkondigen van de Staat van Alarm vanwege het coronvirus gedaald. In september daalden de prijzen in steden op jaarbasis met 0,6 procent. Dat is de eerste daling op jaarbasis sinds augustus 2016.

Ook de huizenprijzen in het algemeen, dus met steden en alle andere plaatsen inbegrepen, daalde voor het eerst op jaarbasis met 2,2 procent.

Volgens directeur Rafael Gil van Tinsa vormen de gegevens van september een bevestiging van de dalende lijn gedurende de laatste maanden en een bewijs voor een verandering van tendens als gevolg van de huidige conjunctuur en onzekerheid en verzwakking van de vraag, zo zei hij in de krant El Confidencial van dinsdag. 

De daling op jaarbasis in september nationaal gezien en in de grote steden zijn minder groot dan in de rest van het land. In stedelijke gebieden is die daling 2,5 procent, aan de kusten 3,3 procent en 3,8 procent op zowel de Canarische Eilanden als op de Balearen en in de kleinste gemeenten in het binnenland. 

Sinds maart zijn de prijzen het meest gedaald in de gebieden die het meest van toeristen en buitenlanders met een tweede huis afhankelijk zijn, zoals de mediterrane kust (4,5%), de Balearen en de Canarische Eilanden (7,5%).

De prijsdaling is een logisch gevolg van de afgenomen vraag. Vorig jaar werd 48 procent van de transacties in de provincie Alicante (met de Costa Blanca) gedaan door buitenlandse kopers en op de Balearen was dat 33 procent. Die buitenlanders zijn er nu niet, dus dat betekent een flinke afname.

Dit vind je misschien ook leuk