Een sobere Día de Todos los Santos in Spanje vanwege corona

door admin
Een sobere Día de Todos los Santos in Spanje vanwege corona

El Día de Todos los Santos, het feest van Allerheiligen, is de dag waarop nabestaanden hun dierbare overledenen herdenken. In Spanje stromen jaarlijks de begraafplaatsen vol met nabestaanden die de graven van hun dierbaren schoonmaken en versieren met bloemen.

Maatregelen

Normaal gesproken worden in Spaanse steden en dorpen tijdens deze dagen allerlei feesten georganiseerd. Deze evenementen en markten zijn nu allemaal opgeschort. De misdiensten en het bezoek aan de begraafplaatsen gaan bijna overal nog wel door, maar met de nodige restricties.

Op bijna alle begraafplaatsen zullen er toegangscontroles plaatsvinden en het aantal personen dat de begraafplaatsen mag betreden is in veel gemeenten beperkt. Er wordt één looprichting aangehouden en uiteraard is het dragen van een mondkapje verplicht, moeten de handen worden gedesinfecteerd, is roken verboden en moet de gepaste afstand tussen personen worden gerespecteerd.

Een aantal provincies heeft de begraafplaatsen geadviseerd om de openingstijden te verruimen zodat het aantal bezoekers kan worden gespreid.

Het voorstel is dat bezoekers hun eigen waterfles meenemen om de bloemenvazen op de graven of grafstenen bij te vullen, zodat het gebruik van fonteinen of waterpunten zoveel mogelijk kan worden vermeden.

Openluchtmis

Cuéllar in de provincie Segovia heeft besloten de traditionele mis van 1 november buiten op de parkeerplaats van de begraafplaats te houden.

Op afspraak

Burgemeester José Hila van Palma de Mallorca heeft dinsdag afgekondigd dat de toegang tot de begraafplaats van Palma van 30 oktober tot 2 november alleen mogelijk is op afspraak. Het is te verwachten dat meerdere gemeenten deze maatregeling gaan invoeren.

Bewustwordingscampagne

De gemeente Elche heeft geen maximum gesteld aan het aantal bezoekers aan de begraafplaatsen. De burgemeester heeft een zogenaamde bewustwordingscampagne gevoerd en hoopt hiermee dat veel mensen de drukte op 1 november zullen vermijden en een andere dag de begraafplaatsen komen bezoeken. Normaal gesproken worden op deze dagen extra buslijnen ingezet, maar omdat de burgemeester geen grote toestroom van mensen verwacht, zullen die niet worden ingezet. Veel burgers hebben al bezorgd naar de gemeente gebeld omdat ze bang zijn dat er toch veel mensen tegelijkertijd naar de begraafplaatsen gaan.

Dit vind je misschien ook leuk