Amerika waarschuwt reizigers voor westnijlvirus in Spanje

door admin
Amerika waarschuwt reizigers voor westnijlvirus in Spanje

Naast het coronavirus worden diverse zones in het zuiden van Spanje sinds de zomer ook geteisterd door het westnijlvirus. Zorgprofessionals uit Spanje informeerden de Amerikaanse overheid over uitbraken van het virus in de Spaanse provincies Badajoz, Huelva, Sevilla en Cádiz.

Waakzaamheid en voorzorgsmaatregelen bij reizen naar Spanje

Amerikanen dienen hier rekening mee te houden als ze besluiten naar Spanje te reizen, vooral mensen ouder dan 50 jaar. De beste voorzorgmaatregel om het virus niet op te lopen is te voorkomen geprikt te worden door muggen die het meest actief zijn in de vroege ochtend of in de avond. Verder adviseert de Amerikaanse overheid reizigers ook insectenspray te gebruiken, lange mouwen en een lange broek te dragen en tijdens het slapen de ramen te sluiten en de airco aan te zetten of te slapen onder een klamboe die is behandeld met insectenspray.

Vijf dodelijke slachtoffers in Spanje

Het westnijlvirus heeft vijf dodelijke slachtoffers in Spanje geëist. Zo’n 80 procent van de mensen die besmet is geraakt met het westnijlvirus voelt zich helemaal niet ziek. De overige 20 procent ervaart symptomen zoals koorts, hoofdpijn, moe, misselijk en overgeven en buik- of rugpijn. Slechts 1 procent van de mensen die besmet raakt met het virus, voornamelijk ouderen en kwetsbare mensen, krijgt last van neurologische klachten zoals een hersenontsteking.

Westnijlvirus duikt ook op in Nederland

Afgelopen week meldde het Nederlandse RIVM dat ook een Nederlander besmet is geraakt met het westnijlvirus. De man is volgens bronnen niet in Spanje geweest en zou het virus in Nederland hebben opgelopen na een muggensteek. Een mogelijkheid is dat trekvogels het virus mee hebben genomen naar het noorden. Het is de eerste keer dat een persoon in Nederland het virus daar heeft opgelopen.

Dit vind je misschien ook leuk