Spanjaarden gebruiken mondkapje verkeerd volgens wetenschapper

door admin
Spanjaarden gebruiken mondkapje verkeerd volgens wetenschapper

In Spanje is het gebruik van mondkapjes verplicht en inmiddels zijn de Spanjaarden daar al behoorlijk gewend aan geraakt. Maar gebruiken ze ze wel correct?

In een interview vorige week bij ‘Radio Nacional de España’ heeft Jiménez uitgelegd dat veel Spanjaarden denken dat het dragen van een mondkapje volledige bescherming biedt, maar hier schuilt juist het gevaar. Het is waar dat het mond en neusmasker het risico op infectie van het coronavirus vermindert, maar als het mondkapje verkeerd wordt gebruikt en de andere maatregelen (veiligheidsafstand en frequent wassen van de handen) niet worden nageleefd, is het gebruik ervan nutteloos. Volgens Jiménez is dit een van de belangrijkste redenen waarom het virus zich blijft verspreiden.

Wat doen Spanjaarden verkeerd?

Volgens Jiménez zetten de Spanjaarden hun mondkapjes niet goed op. Zo blijven er openingen aan de zijkanten en bovenkant bij de neus. Dit is iets wat ten koste van alles moet worden vermeden, omdat het virus zo toch naar binnen kan glippen.

Mondkapjes worden bovendien te vaak hergebruikt. Veel Spanjaarden gebruiken ook wegwerpmondkapjes meerdere keren. Daarbij raken veel mensen het kapje aan met hun vieze handen om het weer goed terug op de neus te plaatsen wanneer het op de kin is gezakt. 

Veel besmettingen vinden binnenshuis plaats en daarom zou het logisch zijn om het maximaal aantal mensen in deze ruimtes te verminderen en het masker, als je in privésfeer en in binnenruimtes samenkomt met mensen uit andere huishoudens, niet te verwijderen. Spanjaarden zetten vaak alleen buitenshuis hun mondkapje op en doen het af zodra ze bij familie of vrienden binnen stappen.

Tips voor een goed gebruik

Was ten eerste voor gebruik en plaatsing van je mondkapje altijd je handen met warm water en pH-neutrale zeep. Pak daarna het mondkapje bij de elastiekjes vast, plaats het over de neus en de mond en plaats de elastieken achter de oren of achter het hoofd. Zorg dat de ingebouwde neusklem stevig om de neus zit om openingen aan de bovenkant te voorkomen. Zorg te allen tijde dat de buitenkant van het masker niet met de handen wordt aangeraakt.

Bij het verwijderen moet je alleen de elastieken aanraken. Gooi het gebruikte mondkapje weg en was daarna gelijk je handen.

Het belang van ventilatie

Jiménez heeft in een eerder interview op ’13TV’ ook gesproken over het belang van ventilatie. Hij raadt het gebruik van een CO2-meter aan om de concentratie van kooldioxide in de lucht te controleren. Vanaf 800 ppm gaat het waarschuwingssignaal af als de ventilatie slecht is. Goed ventileren van gesloten ruimtes is essentieel. 

Dit vind je misschien ook leuk