Spanje op twee na het minst gelukkige land ter wereld

door admin
Spanje op twee na het minst gelukkige land ter wereld

In de 27 onderzochte landen beschouwen 6 van de 10 ondervraagden zichzelf als ‘zeer’ of ‘vrij’ gelukkig, met China en Nederland als de gelukkigste landen (respectievelijk 93% en 87%), gevolgd door Saoedi-Arabië (80%), Frankrijk (78%) en Canada (78%). Daartegenover is Peru het land waar de meeste mensen ongelukkig zijn, want slechts 32 procent van de bevolking beweert hier gelukkig te zijn. Het land wordt gevolgd door Chili (35%), Spanje (38%), Argentinië (43%) en Hongarije (45%).

Spanje is niet alleen het op twee na ongelukkigste land ter wereld, maar ook het land met het hoogste percentage mensen dat verklaart helemaal niet gelukkig te zijn (13%), gevolgd door Argentinië en Chili (elk 12%).

Vergeleken met 2019 is het geluk wereldwijd vrijwel onveranderd gebleven (63% in 2020 en 64% in 2019), dit ondanks de sterke impact van COVID-19 op de hele planeet. Per land bekeken zijn China, Rusland, Maleisië en Argentinië zelfs met 5 punten of meer gestegen. In 12 landen is het tegenovergestelde effect te zien. Daar is het geluk met 5 punten of meer is afgenomen. Peru laat de meest drastische verandering zien (-26 punten), gevolgd door Chili (-15 punten), Mexico (-13 punten) en India (-11 punten). In het geval van Spanje is het geluk in het afgelopen jaar met 8 punten gedaald. In 2019 zei nog 46 procent van de Spanjaarden gelukkig te zijn. In 2020 is dit nog maar 38 procent.

Wat maakt ons gelukkig?

De ondervraagden moesten kiezen tussen 29 factoren die geluk genereren. Gezondheid en lichamelijk welzijn zijn de belangrijkste bron van geluk voor 55 procent van de ondervraagden. Op een gedeelde tweede plaats, met 49 procent, staat de relatie met echtgenoot of partner en het hebben van kinderen. Het gevoel van een betekenisvol leven is de vierde bron van geluk met 48 procent. Op de vijfde plaats staan de leefomstandigheden (water, voedsel, huisvesting…) die voor 45 procent van de ondervraagden een bron van geluk vormt.

In het geval van Spanje vallen de bronnen van geluk praktisch samen met de wereldwijde bronnen: voor 61 procent van de ondervraagden is de belangrijkste bron van geluk eveneens de lichamelijke en geestelijke gezondheid, gevolgd door de relatie met de partner (53 procent), het gevoel dat het leven betekenis heeft (51%), het hebben van kinderen (49%) en ten slotte de levensomstandigheden (47%). De dingen die de Spanjaarden het minst gelukkig maken zijn het idee om naar een ander land te moeten verhuizen (7%), tijd door te brengen op sociale netwerken (9%), religie of spiritueel welzijn (14%) of erkend worden als een succesvol persoon (24%).

Over het geheel genomen toont de studie aan dat de belangrijkste bronnen van geluk meestal universeel zijn. In 14 van de 27 onderzochte landen behoren de ’top vijf’ bronnen van geluk wereldwijd tot de top 10, wat duidelijk maakt dat geluk niet over cultuur of politiek gaat.

Dit vind je misschien ook leuk