Spanje debatteert over motie van wantrouwen tegen regering

door admin
Spanje debatteert over motie van wantrouwen tegen regering

Met de motie wil Vox-leider Santiago Abascal de ‘destructie’ van Spanje tegengaan. Zijn partij vindt dat de huidige regering de ondergang van Spanje heeft veroorzaakt met misère en armoede tot gevolg en rechtvaardigt het indienden van de motie van wantrouwen als een ‘nationale plicht’ tegenover de passiviteit van de andere grote rechtse oppositiepartij Partido Popular.

‘De regering van Pedro Sánchez is de slechtste van 80 jaar geschiedenis’, zo ging Abascal van start. Als hij een meerderheid krijgt wil Vox nog voor het einde van het jaar verkiezingen organiseren. ‘Het is urgent dat Spanjaarden naar de stembus gaan’. Het is de vijfde motie van wantrouwen sinds Spanje weer een democratie is. 

Parlementslid Ignacio Garriga van Vox deed de aftrap bij het debat en richtte zich direct tot premier Sánchez: ‘Meneer Sanchez, u bent het symbook van de leugen en de fraude’ en ‘Deze regering heeft de ondergang, misère en armoede gebracht’. 

Het initiatief van Vox heeft weinig kans van slagen omdat er maar 52 leden van Vox voor zullen stemmen, terwijl er een absolute meerderheid nodig is van 172 stemmen. Wat de Partido Popular gaat doen, is niet bekend. Volgens politiek experts zullen zij zich – als ze geen nee stemmen – hoogstens van stemming onthouden. Feitelijk veroorzaakt deze motie een gevecht tussen de rechtse politieke partijen.

Volgens het centrumrechtse liberale Ciudadanos zal de huidige alleen maar sterker uit dit debat en de stemming komen. De motie heeft grote kans om de geschiedenis in te gaan als de motie met de minste ooit. 

Naast Abascal en Garriga zullen woensdag ook Pedro Sánchez en zijn tweede vice-premier Pablo Iglesias spreken ter verdediging van hun coalitieregering (PSOE-Podemos).

Dit vind je misschien ook leuk