Veel minder bosbranden in Spanje dit jaar

door admin
Veel minder bosbranden in Spanje dit jaar

De maandenlange noodtoestand, de gereduceerde mobiliteit als gevolg van de coronapandemie en de klimatologische omstandigheden hebben er onder andere toe geleid dat zich tussen januari en oktober minder bosbranden voordeden in Spanje dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de autonome regio’s die het ministerie van Ecologische Transitie en Demografie verzameld heeft. 

In 2018 en 2020 minste bosbranden in afgelopen decennium

Daarmee is 2020 na 2018 het jaar met de minste bosbranden van het afgelopen decennium. Tot 15 oktober jongstleden deden zich 7.158 bosbranden voor in Spanje, in dezelfde periode van 2019 waren dat er nog 10.396. Dit jaar verbrandde bijna 63 duizend hectare bosgrond, in dezelfde periode van het vorig jaar was dat ruim 82 duizend hectare. Als het om de totale oppervlakte van verbrandde bosgrond in het afgelopen decennium gaat, neemt 2020 een vijfde plaats in. 

Dit jaar hebben zich in Spanje 17 grote bosbranden voorgedaan, dat wil zeggen branden waarbij meer dan 500 hectare grond is verbrand. 70 procent van alle branden kon in een vroeg stadium worden geblust waarbij minder dan één hectare bosgrond verbrandde. De grootste branden deden zich dit jaar voor in Almonaster la Real (Huelva) en in Cabezuela del Valle (Cáceres). Bij deze twee branden verschroeide 54 procent van de totale oppervlakte aan bosgrond die werd beschadigd door bosbranden dit jaar. 

Bijna 47 procent van de bosbranden deden zich voor in het Noordoosten van Spanje, bijna 35 procent in het centrale deel van het land, bijna 18 procent aan de Mediterrane kust en 0,1 procent op de Canarische Eilanden.

De daling van het aantal bosbranden en hectaren verwoeste bosgrond komst deels door de verbeterde middelen en technieken van de brandweer, deels door een verbeterde coördinatie tussen de regio’s en het ministerie van Ecologische Transitie, deels ook door de coronapandemie en de noodtoestand. Liefst 90 procent van de bosbranden wordt in verband gebracht met zowel opzettelijk als onopzettelijk menselijk handelen. 

Vier dodelijke slachtoffers

De bosbranden van dit jaar hebben aan vier mensen het leven gekost. Twee personen kwamen om het leven bij de branden in Los Arcos (Navarra) en Castiblanco de los Arroyes (Sevilla), de andere twee slachtoffers waren de piloot en copiloot van een blusvliegtuig dat op 8 augustus werd ingezet bij een brand in Lobios (Orense), nabij de Portugese grens. 

Dit vind je misschien ook leuk