Noodtoestand in Spanje minder positief voor biodiversiteit dan gedacht

door admin
Noodtoestand in Spanje minder positief voor biodiversiteit dan gedacht

Dat meldden milieudeskundigen in het webinar ‘Una primavera ganada para la naturaleza’ georganiseerd door de Spaanse Vereniging voor Milieujournalistiek (APIA) en BBVA OpenMind. In de eerste fase van de noodtoestand leek de flora en fauna van Nationaal Natuurpark Doñana op te leven door de afwezigheid van de mens, maar de aanhoudende zware regenbuien in het voorjaar konden de droge wintermaanden daarvoor niet compenseren. 

Te droge winter, te nat voorjaar

Bioloog Miguel Ángel Bravo vertelt in het webinar dat maar vier van de zeven paren keizerarenden uit het park een nest hadden en dat ook de ooievaarspopulatie te lijden heeft gehad onder de droge wintermaanden en het veel te natte voorjaar daarna. De waterstand in het natuurpark bleef te laag, waardoor wilde zwijnen toegang hadden tot het broedgebied van de vogels. 

Wel positief effect op groenzones Spaanse steden 

In parken en groene zones van de Spaanse steden was wel een duidelijk positief effect van de noodtoestand te zien. In het Retiropark in Madrid bijvoorbeeld stonden alle planten en bomen volop in bloei omdat de enige mensen die tijdens de maandenlange noodtoestand in het park kwamen, de groenverzorgers waren. Na het opheffen van de noodtoestand en daaropvolgende beperkende maatregelen vanwege de snel volgende tweede coronagolf, liepen de Spaanse parken weer vol en verdween het positieve effect van de maanden daarvoor. 

Te veel mensen in bosparken van Catalonië

Zo zochten te veel mensen in de regio Catalonië in de afgelopen weken de natuur op, waarop de Catalaanse Vereniging voor Bosbeheer de deelregering verzocht om de toegang tot de natuurparken te beperken. Het Parc Natural del Montseny (Barcelona) bijvoorbeeld, wordt in de weekenden overstroomd door bezoekers uit de stad, ondanks de oproep van de autoriteiten om zo veel mogelijk thuis te blijven. De Vereniging voor Bosbeheer hekelt het tolereren van de grote toestroom aan mensen in de bosgebieden terwijl de autoriteiten aan de andere kant te weinig doen aan duurzaam bosbeheer. Een passende regelgeving omtrent een bezoekerscapaciteit acht de vereniging dan ook op zijn plaats, omdat de buitenproportionele belangstelling voor de natuur schadelijk is voor de biodiversiteit in deze bosgebieden. 

Dit vind je misschien ook leuk