Spanjaarden schrijven tweede coronagolf toe aan falend overheidsbeleid

door admin
Spanjaarden schrijven tweede coronagolf toe aan falend overheidsbeleid

Dat blijkt uit een enquête die marktonderzoekbureau Sigma Dos uitvoerde in opdracht van de Spaanse krant El Mundo. 76 procent van de ondervraagde Spanjaarden oordeelde negatief over het gevoerde coronabeleid van de Spaanse overheid. Meer dan 70 procent gaf aan de explosieve toename van covid-19 in Spanje toe te schrijven aan falend politiek inzicht en het opleggen van continu veranderende en tegenstrijdige restricties sinds de aanvang van de de-escalatiefasen.

Vooral gebrek aan samenwerking tussen overheden

De ondervraagden konden in het onderzoek aangeven welke autoriteiten volgens hen het meest gefaald hebben, waarbij een keuze kon worden gemaakt uit de centrale regering, de autonome regio’s of het gebrek aan coördinatie tussen tussen deze twee. De meesten kozen voor de laatste optie: het gebrek aan coördinatie. 9,9 procent van de respondenten vindt dat de centrale regering van Pedro Sánchez debet is aan de explosieve coronacijfers, 5,3 procent legt de schuld bij de autonome regio’s.

19 procent van aanhangers van de Partido Popular wijst met de vinger naar de centrale overheid; 18,7 procent van de Vox-stemmers en 18 procent van de Ciudadanos-stemmers deelt deze mening versus 4 procent van de PSOE-stemmers en maar 1,5 procent van de aanhangers van Unidas Podemos. Laatstgenoemden vinden vooral dat de autonome regio’s gefaald hebben. Grofweg kan worden geconcludeerd dat het falen van de centrale overheid bekrachtigd wordt door aanhangers van de rechterkant van het politieke spectrum en dat de aanhangers van de linkerkant eerder wijzen naar de autonome regio’s. 

Echter, het grootste deel van zowel rechts als links ziet de oorzaak in de slechte coördinatie tussen de centrale regering en de verschillende deelregeringen. 76 procent van alle ondervraagden is van mening dat een gemeenschappelijk plan om het coronavirus te bestrijden ontbreekt. 

Meerderheid uit zich positief over invoering avondklok

Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat de invoering van een avondklok door de meeste respondenten wordt ondersteund. Daarbij moet worden opgemerkt dat in de enquête gevraagd werd naar de mening over een avondklok ‘in de steden met de meeste covid-19-gevallen’. 75 procent vond dit absoluut noodzakelijk, versus 22,8 procent die zich negatief uitsprak over deze maatregel. In de 75 procent die hier positief tegenover staat, zijn alle leeftijdscategorieën en politieke voorkeuren vertegenwoordigd, maar het zijn vooral de 65-plussers (46 procent van de respondenten in deze leeftijdsgroep) en PSOE-stemmers (48 procent) die de avondklok een goede maatregel vinden. Het minst enthousiast over het nachtelijk straatverbod zijn de twintigers (18 procent) en de Vox-aanhangers (19 procent).

Jongeren vinden sluiting horeca effectieve maatregel

Ook het sluiten van de horeca gedurende 15 dagen wordt door het merendeel van de respondenten ondersteund. Ruim 52 procent spreekt zich hier positief over uit, ruim 40 procent vindt het daarentegen een kwalijke maatregel. Vooral de respondenten met een progressieve politieke voorkeur zien heil in de gesloten horeca, de conservatieven en extreem-rechtsen spreken zich eerder negatief uit over de sluiting van bars en restaurants. De opmerkelijkste uitkomst van de enquête is wel dat juist de jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 29 jaar (57 procent van hen) zich positief uitlaat over het sluiten van de horeca als maatregel om de coronapandemie weer onder controle te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk