Coronapandemie verstoort vooral huursegment op Spaanse vastgoedmarkt

door admin
Coronapandemie verstoort vooral huursegment op Spaanse vastgoedmarkt

In de afgelopen twaalf maanden nam de activiteit op de vastgoedmarkt in Spanje af: 27 procent van de Spanjaarden geeft aan in de afgelopen twaalf maanden actief te zijn geweest op de woningmarkt versus 31 procent in februari. Met name in het huursegment liep de activiteit aanzienlijk terug, terwijl het koopsegment relatief stabiel bleef. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door huizenwebsite Fotocasa, waarvoor meer dan 5000 enquêtes werden ingevuld. 

In februari jongstleden hield Fotocasa dezelfde enquête, waardoor het effect van de coronapandemie vanaf die periode zichtbaar is. Zowel in het laatste onderzoek als in het onderzoek uit februari gaf drie procent van de respondenten aan in de afgelopen twaalf maanden een huis te hebben gekocht. Er was alleen een lichte daling te zien (van tien naar negen procent) van het aantal mensen dat wel naar een huis zocht, maar uiteindelijk geen huis heeft gekocht.

Uit het laatste onderzoek blijkt dat zes procent van de respondenten in de laatste twaalf maanden een huurcontract heeft getekend, versus acht procent van de respondenten in februari. Ook het percentage verhuurders die in de afgelopen twaalf maanden een woning verhuurden daalde van vier procent in februari naar drie procent in het recente onderzoek. 

Huurmarkt is kwetsbaarder voor veranderingen

Dat houdt kortom in dat op de huurmarkt zowel de vraag als het aanbod is gedaald ten opzichte van februari dit jaar. Volgens deskundigen reageert de huurmarkt sterker op veranderingen omdat deze voor een substantieel deel bestaat uit mensen die zich in een economisch kwetsbaardere situatie bevinden dan de woningbezitters. Als gevolg van deze ontwikkeling is de vraagmarkt binnen de vastgoedsector sinds februari gelijker verdeeld over huurders en kopers: 44 procent bestaat uit huurders en 43 procent uit kopers, terwijl deze percentages in het onderzoek uit februari nog respectievelijk 49 en 39 procent waren. Twaalf procent bestaat uit huizenzoekers die zich richten op zowel het huur- als het koopsegment.  

Regionale verschillen 

Uit het onderzoek van Fotocasa blijkt dat de coronapandemie vooral in de autonome regio Valencia veel invloed heeft gehad op de vastgoedgoedmarkt. In deze regio, die sterk afhankelijk is van het toerisme en de tweede woningenmarkt, liep de activiteit op de koopmarkt terug van negentien naar veertien procent en op de huurmarkt zelfs van 23 naar veertien procent. Ook in de regio’s Andalusië en Baskenland liep de activiteit relatief sterk terug, terwijl in de regio’s Madrid en Catalonië de activiteit op de koopmarkt juist toenam en die van de huurmarkt afnam met respectievelijk drie en vier procent. 

Uitgestelde woningvraag door onzekere financiële situatie

In de leeftijdscategorie 35 tot 44 jaar steeg het percentage dat in de afgelopen twaalf maanden actief was op de woningkoopmarkt, terwijl in de leeftijdscategorie daaronder en daarboven het percentage juist afnam. Een opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat het percentage respondenten dat voornemens is binnen twee jaar een huis te kopen steeg van vijf naar acht procent. Dat zou betekenen dat er sprake is van een ingehouden vraag en het zou eveneens de conclusie bevestigen uit andere onderzoeken dat veel mensen zich tijdens de noodtoestand hebben voorgenomen om te verhuizen.

De onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt blijkt voor veel mensen de reden te zijn om niet nu maar pas later een huis te kopen: 35 procent van de respondenten geeft aan om economische redenen nu niet te kopen versus 31 procent in het onderzoek van februari.

Dit vind je misschien ook leuk