Hoe gaat het met het imago van Spanje in het buitenland?

door admin
Hoe gaat het met het imago van Spanje in het buitenland?

Eindeloos politiek gesteggel, een opnieuw uit de hand gelopen gezondheidscrisis en economische cijfers die op geen enkel vlak ook maar een sprankje hoop laten zien. Het is de internationale pers niet ontgaan, waardoor het imago van Spanje wel eens een flinke deuk kan hebben opgelopen. 

Marca España’

Juist dit het internationale imago wilde Spanje in 2012 na de vorige economische crisis weer in ere herstellen met de oprichting van het overheidsinitiatief ‘Marca España’. Het project moest de economische, culturele, sociale, wetenschappelijke en technologische sector van Spanje weer in een positief daglicht zetten. Marca España valt onder de verantwoordelijkheid het departement España Global, dat onder leiding van Manuel Muñiz verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid en het internationale optreden van Spanje. 

Muñiz, doctor op het gebied van Internationale Betrekkingen, erkent dat de internationale pers zijn land op negatieve wijze in het nieuws heeft gebracht, maar vindt dat de impact daarvan niet moet worden overschat. Spanje heeft wat hem betreft niet meer imagoschade opgelopen dan ieder ander land dat gebukt gaan onder de coronapandemie. Hoewel hij inziet dat de politieke polarisatie in zijn land bepaald niet meehelpt, wijst hij op de conclusies in het rapport ‘La reputación de España en el mundo 2020’, van het Real Instituto Elcano. Daarin wordt gesteld dat covid-19 geen buitensporige imagoschade voor Spanje heeft veroorzaakt en dat de situatie weer zal stabiliseren. Echter, deze conclusie werd getrokken op basis van de situatie in Spanje in de maanden maart en april. 

Spanje blijft aantrekkelijk als toeristische bestemming

Recenter is het onderzoek ‘Barómetro Internacional Covid-19’ van het Spaanse Instituto Mesias, een onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met het imago van Spanje. Hieruit blijkt dat het imago van Spanje 20 procentpunten gedaald is in niet-Spaanstalige landen, met name in de Noord-Europese landen. Voorts is maar 29 procent van de 1.735 ondervraagde academici in het onderzoek van mening dat Spanje de coronacrisis het hoofd zal kunnen bieden en maar 28 procent ziet Spanje als een interessant investeringsland als de crisis eenmaal voorbij is. Aan de andere kant zou 84 procent van de ondervraagden Spanje aanbevelen als toeristische bestemming als de pandemie verleden tijd is. 

Vooroordelen en clichés actief bestreden

Muñez benadrukt dat tijdens bijeenkomsten met de buitenlandse pers in Madrid en de briefings van de Spaanse ambassades met de lokale pers getracht wordt om vooroordelen en clichés over Spanje zo veel mogelijk te voorkomen. Dat is ook de inzet geweest van de meer dan 130 interviews die de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken González Laya voor de buitenlandse media gaf sinds de aanvang van de coronapandemie. 

España Global beschikt dit jaar over een budget van 1,7 miljoen euro. Daarvan is onder andere in juni de campagne ‘Spain for sure’ gelanceerd. Tijdens deze campagne promootten Spaanse artiesten, chef-koks, wetenschappers en sporters hun land dat op dat moment net de eerste coronagolf achter de rug had. Een nieuwe kick-off van de campagne staat gepland voor december. Dan zullen buitenlanders die zich in Spanje gevestigd hebben zich inzetten om het imago van land hoog te houden. 

Positieve ontwikkeling voor winterseizoen Canarische Eilanden

Voor nu heeft España Global in ieder geval al bereikt dat de Canarische Eilanden van de zwarte lijst gehaald zijn in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Niet onbelangrijk, want het winterseizoen is op deze eilandengroep het hoogseizoen en 56 procent van de buitenlandse toeristen komt uit genoemde landen. Ook in Nederland zijn de Canarische Eilanden inmiddels van code oranje naar code geel gegaan. De regioregering van de Canarische Eilanden bereidt momenteel een regelgeving voor waarmee een coronatest verplicht wordt voor alle toeristen. In tegenstelling tot de rest van Spanje, is op deze eilandengroep geen avondklok van kracht gegaan. 

Dit vind je misschien ook leuk