Andalusië kondigt perimetrale lockdown af tot 9 november

door admin
Andalusië kondigt perimetrale lockdown af tot 9 november

De streek Antequera is de laatste waarvan bekend is gemaakt dat deze in zijn geheel gesloten zal worden om het virus af te remmen. Het gaat om in totaal 19 gemeenten ten noorden van Málaga die zich op niveau 4 van het gezondheidswaarschuwingssysteem bevinden*. ‘De curve heeft het plafond nog niet bereikt en we weten niet wanneer deze gaat dalen’, sprak Juanma Moreno, president van Andalusië toen hij donderdagavond de perimetrale lockdown van Andalusië tot 9 november aankondigde in het San Telmo paleis in Sevilla. In de regio zijn nu 2.312 patiënten met Covid-19 opgenomen, dat is een toename van 50 in de afgelopen 24 uur en 745 meer dan een week geleden. Op de IC’s is het aantal patiënten met 11 toegenomen tot een totaal van 293. Dat zijn er 95 meer dan een week geleden.

Helft Andalusische bevolking in lockdown

Dat is niet de enige maatregel. Bijna de helft van de Andalusische bevoking, 4,3 miljoen van de 8,5 miljoen inwoners hebben de komende weken te maken met een lockdown. De deelregering heeft mobiliteitsbeperkingen opgelegd aan 449 gemeenten, hieronder de 19 rond Antequera en Archidona; en drie complete provincies Sevilla, Granada en Jaén en een deel van de provincie Córdoba.

Zonder geldige en bewijsbare reden mogen inwoners niet hun gemeente of provincie verlaten. Geldige redenen zijn onder meer: werk, school, opleiding, medische redenen, de zorg dragen voor anderen die niet zonder die zorg kunnen en overmacht. Binnen de betreffende gemeente- of provinciegrenzen mag men wel bewegen, zolang men de avondklok in acht neemt die geldt van 23 uur tot 6 uur en in de stad Granada van 22 tot 6 uur. Aan sociale samenkomsten, zowel in openbare als in privésfeer mogen maximaal 6 personen deelnemen, tenzij men allemaal tot een huishouden behoort. De Andalusische regering heeft horeca opgedragen om al om 22:30 uur te sluiten zodat het personeel ook aan de avondklok kan voldoen en voor 23 uur thuis kan zijn.

Puente de Todos los Santos

De beperkende maatregelen gaan in voor het lange weekend van Allerheiligen, de puente de Todos los Santos. Traditiegetrouw bezoeken veel Spaanse families hun geboortedorp en de begraafplaatsen waar familieleden zijn bijgezet om de graven te verzorgen en om hun overleden dierbaren te herdenken. Anderzijds trekken gewoonlijk ook veel mensen vanuit steden in het binnenland naar hun tweede huizen aan de kust. Om deze massale verplaatsingen te voorkomen, gaan de mobiliteitsbeperkingen donderdag om middernacht in.

Volgens de Spaanse staatscourant BOE mag men bij een perimetrale lockdown de regio naast bovengenoemde redenen nog wel verlaten om terug te keren naar de gewone woon-en verblijfsplaats, om officiële documenten te verlengen, vernieuwen en soortgelijke handelingen te laten verrichten. 

Vooralsnog worden deze maatregelen elke twee weken herzien. Klik hier voor een handige interactieve kaart voor inzicht in welke maatregelen voor welke gemeenten van kracht zijn.

*De gemeenten in Málaga waarvoor ook een perimetrale lockdown geldt zijn: Nororma, Antequera, Alameda, Almargen, Archidona, Campillos, Cañete la Real, Cuevas Bajas, Cuevas de San Marcos, Fuente de Piedra, Humilladero, Mollina, Sierra de Yeguas, Teba, Valle de Abdalajís, Villanueva de Algaidas, Villanueva de la Concepción, Villanueva de tapia, Villanueva del Rosario en Villanueva del Trabuco.

Alle maatregelen zijn te lezen in het officiële bulletin van de Junta de Andalucía, BOJA. Klik hier om deze in te zien.

Dit vind je misschien ook leuk