Spaanse cultuursector kan rekenen op ruim een miljard euro

door admin
Spaanse cultuursector kan rekenen op ruim een miljard euro

Het budget dat de Spaanse regering beschikbaar stelt voor de sport- en cultuursector is verhoogd van de aanvankelijke 914 miljoen euro naar 948 miljoen euro, dat is 3,7 procent meer vergeleken met het afgelopen jaar. Toen deed de regering al een voorstel voor een bedrag van 953 miljoen euro, maar daarmee ging het parlement uiteindelijk niet akoord.

200 miljard uit Europees steunfonds

Bij de 948 miljoen euro komen nog eens 200 miljoen euro uit het Europese steunfonds waarmee het totaalbedrag op 1,148 miljard euro uitkomt. 937 miljoen euro daarvan is bestemd voor de cultuursector, 211 miljoen euro gaat naar de sportsector. Het bedrag wordt aangewend voor concrete projecten in de cultuursector zoals een reddingsplan voor de Spaanse bioscopen. 

Samen krijgen sport en cultuur nog geen 0,3 procent uit het totale overheidsbudget voor 2021, terwijl de cultuursector (volgens cijfers uit 2017) 2,4 procent van het bruto binnenlands product uitmaakt. Ter vergelijking: Justitie krijgt 0,5 procent, Defensie 2,2 procent, Onderwijs 1,2 procent en voor sociale uitkeringen wordt 39,6 procent uitgetrokken. Tijdens de socialistische regeerperiode van Luis Rodríguez Zapatero kreeg de cultuursector nog een subsidie van 1,05 miljard euro in 2011 en in 2009 zelfs een recordbedrag van 1,28 miljard euro. 

Verhoging subsidies voor Cultuur en Sport

758 miljoen euro uit het budget, dat is 66 procent van het totaal, wordt toegekend aan organisaties die afhankelijk zijn van het ministerie van Cultuur en Sport. 27,13 miljoen euro gaat naar culturele promotieprojecten, een bedrag dat ruim drie keer zo hoog is als dat van het afgelopen jaar. Dat komt omdat 5 miljoen euro extra is uitgetrokken voor het Plan de Fomento de la Lectura en nog eens 20 miljoen euro wordt besteed aan ‘het herstellen en verstevigen van de socioculturele band tussen de Spaanse overheid en de stad Barcelona als culturele en wetenschappelijke hoofdstad van Spanje”. Ook is dit jaar het budget verhoogd voor de promotie van literatuur en culturele publicaties (met 64,9 procent), de promotie van culturele industrieën (14 procent) en muziek en dans (7,2 procent). Voor de theaters en bibliotheken geldt een iets latere verhoging ten opzichte van het afgelopen jaar. Het budget voor musea en voor de filmkunst is ongewijzigd gebleven. Voor de conservatie en restauratie van cultureel erfgoed is het budget voor 2021 met 5,4 procent verlaagd.

Digitale projecten 

Van de 200 miljoen euro uit het Europese fonds gaan er drie miljoen naar de Nationale Bibliotheek van Spanje, 4,6 miljoen euro gaat naar het digitale project van het Museo del Prado en 12,5 miljoen euro gaat naar het digitale project van het Centro de Arte Reina Sofía. De rest van het geld gaat naar het Nationaal Instituut voor Podiumkunsten en Muziek, het Instituut voor Cinematografie en Audiovisuele Kunsten (ICAA) en de Spaanse Vereniging voor Auteurs en Uitgevers (SGAE). Genoemde organisaties zullen het geld, net als het Prado en het Reina Sofía museum, grotendeels besteden aan digitale projecten. 

Dit vind je misschien ook leuk