Valencia en Catalonië vanaf vrijdag ook op slot

door admin
Valencia en Catalonië vanaf vrijdag ook op slot

Vanaf vrijdag 30 oktober om 12.00 uur is de perimetrale afsluiting van de regio Valencia met de provincies Valencia, Castellón en Alicante van kracht. Ximo Puig van de Generalitat kondigde afgelopen nacht aan dat vanaf vandaag om 12.00 uur niemand meer Valencia in of uit mag tenzij hij of zij daarvoor een bewijsbare geldige reden heeft. Vooralsnog geldt deze afsluiting voor zeven dagen. De regiopresident liet al weten dat als deze week niet voldoende blijkt te helpen, de periode verlengd zal worden.

Extra maatregelen 31 gemeentes Valencia

Omdat de situatie in sommige plaatsen in de regio Valencia uit de hand loopt, gelden er voor 31 gemeentes extra beperkende maatregelen. Winkels, horeca, speeltuinen en markten moeten hun maximale capaciteit aan bezoekers terugbrengen. Dit geldt voor de gemeentes Algemesí en Guadassuar (Valencia), Morella, Nules, Onda, Vinaròs (Castellón); Crevillente, Elche, Elda, Ibi, Muro de Alcoi, Petrer, Pinoso, Raafal, Redovan en San Isidro (Alicante) en het volledige gezondheidsdistrict Orihuela waartoe de 18 volgende 18 gemeenten behoren: Albatera, Algorfa, Almoradí, Benejuzar, Benferri, Bigastro, Callosa de Segura, Catral, Cox, Daya Nueva, Daya Vieja, Dolores, Granja de Rocamora, Jacarilla en Orihuela.

Vanwege het feit dat de maatregelen nog geen dag later van kracht zullen zijn, stonden er vanochtend vroeg al kilometerslange files. Het Spaanse verkeersbureau DGT meldde rond 8.00 uur vanochtend 14 kilometer file op de V-30, CV-30 en de CV-35, de voornaamste wegen naar Valencia.

Catalonië per direct afgesloten

De regio Catalonië wilde eerst de inwoners opleggen om in de lange weekenden binnen te blijven. Deze maatregel past echter niet binnen de bevoegdheden onder de Staat van Alarm die Pedro Sánchez afgelopen zondag heeft afgekondigd. De Catalaanse regering kondigde gisteravond alsnog een perimetrale afsluiting van heel Catalonië af voor vijftien dagen. In de weekenden (van vrijdag 6.00 uur tot maandag 6.00 uur) geldt een in- en uitreisverbod voor inwoners, die mogen tenzij ze een geldige reden hebben niet hun gemeente verlaten.

Waarnemend regiopresident Aragonès roept de Catalanen op om zoveel mogelijk binnen te blijven en activiteiten buitenshuis te beperken tot alleen werk, school of ziekenhuisbezoek. Eerder besloot Catalonië al om de horeca en grote winkelcentra te sluiten. Deze maatregel blijft voorlopig van kracht. Kleine winkelcentra en supermarkten mogen wel open blijven.

Op dit moment zijn Galicië, Extremadura en de Spaanse eilanden de enige regio’s die nog wel open zijn en waarbinnen vrij kan worden gereisd.

Dit vind je misschien ook leuk