‘Historische’ subtropische storm Theta nadert Spanje

door admin
‘Historische’ subtropische storm Theta nadert Spanje

Die koers heeft tot gevolg dat het Spaanse weerinstituut Aemet de storm nauwlettend in de gaten houdt. Volgens het weerbureau Meteored gaat het om een ‘historische storm, aangezien er tot nu toe geen orkaanseizoen 29 van dit soort stormen heeft laten zien. Het huidige record werd in 2005 verbroken toen het Griekse alfabet werd gebruikt om de stormen een naam te geven en men kwam tot aan ‘Zeta’.

Volgens modellen die Meteored gebruikt, werden voor woensdagochtend al aanzienlijke windstoten voorzien op ongeveer 2.000 kilometer ten westen van de Canarische Eilanden. Dat is nog steeds ver weg van Spaans grondgebied. Tussen woensdag en donderdag zouden windsnelheden bereikt kunnen worden van 80 tot 90 kilometer per uur, een intensiteit die inherent is aan een tropische of subtropische storm. Tegelijkertijd nadert de storm Spanje.

Recordseizoen wat orkanen betreft

Het Atlantisch orkaanseizoen verbreekt dit jaar een record. Ongeveer 20 dagen na het einde ervan is al het aantal ‘zware’ stormen overschreden dat in enig ander jaar werd geregistreerd. Het gaat dan om stormen die een naam krijgen vanwege de omvang en het vernietigende potentieel ervan.

De storm Theta die nu de Canarische Eilanden bedreigt, heeft dit record officieel verbroken: het is de 29ste storm die in 2020 door het National Hurricane Center (NHC) van de Verenigde Staten werd genoemd. Daarmee overtreft 2020 het jaar 2005, toen er 28 van deze stormen waren.

Stormen in de Atlantische Oceaan krijgen een naam wanneer hun windsnelheden hoger zijn dan 62 kilometer per uur. Vanaf dan worden het tropische stormen genoemd. Is die snelheid hoger dan 119 kilometer per uur dan worden ze geclassificeerd als orkanen. Niet alle genoemde stormen worden echter orkanen (hoewel Theta een orkaan van categorie 1 zou kunnen worden) en ze komen ook niet noodzakelijkerwijs aan land.

Verrassend orkaanseizoen

Het huidige orkaanseizoen is verrassende zeggen experts. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) verwachtte wel dat het zeer actief zou zijn, met tot wel 17 stormen. Maar de realiteit heeft deze voorspellingen overtroffen. ‘Na het historische orkaanseizoen 2005 in de Atlantische Oceaan, is het buitengewoon om nog een seizoen in mijn carrière te hebben waarin dit extreme niveau van activiteit wordt bereikt’, aldus Louis W. Uccellini, directeur van de NOAA National Weather Service.

Het seizoen 2020 begon al vroeg, met Arthur, op 16 mei. Daarna raakte de standaardlijst van 21 verwachte namen snel op en eindigde op 18 september met Wilfred. Op dat moment werd voor de tweede keer in de geschiedenis het ‘noodmechanisme’ in gebruik worden genomen om stormen te benoemen: het Griekse alfabet.

Theta heeft voorlopig een maximale aanhoudende wind van 85 kilometer per uur en ligt ongeveer 1.545 km ten zuidwesten van de Portugese Azoren. Het zou een orkaan van categorie 1 kunnen worden. Zoals de NHC dinsdagmiddag meldde, was de storm al ‘dichtbij orkaankracht terwijl hij oostwaarts over de oostelijke Atlantische Oceaan verdergaat’. En zoals Aemet gisteren op sociale netwerken aangaf, ‘zouden de overblijfselen van de storm in de buurt van het Iberisch schiereiland terecht kunnen komen’.

Dit vind je misschien ook leuk