Opnieuw zorgwekkende toestand in Spaanse verzorgingshuizen

door admin
Opnieuw zorgwekkende toestand in Spaanse verzorgingshuizen

Niet alleen tijdens de eerste coronagolf, maar ook de laatste tijd worden bewoners van verzorgingshuizen hard geraakt door de pandemie. Zodra het virus eenmaal binnen is, is het lastig aan de gevolgen ervan te ontkomen en dat geldt zowel voor de bewoners als voor het personeel.

La Rioja

La Rioja is een van de autonome regio’s in Spanje die te maken heeft met nieuwe uitbraken in de ouderenzorgsector. De regioregering van La Rioja liet zondag weten dat het totaal aantal besmettingen in verzorgingstehuizen is opgelopen tot 210. De Cantabrische regering bekijkt de mogelijkheid tot het openen van een tweede opvangcentrum voor Covid-19-patiënten die geen ziekenhuisopname nodig hebben, maar wel afgezonderd moeten worden van gezonde inwoners.

Valencia

Afgelopen weekend bleken de grootste uitbraken in Valencia zich af te spelen in verzorgingstehuizen. In een vestiging in La Saleta werden zondag minimaal 64 ouderen en medewerkers positief getest op Covid-19. Vrijdag meldde de regioregering al een uitbraak in het verzorgingstehuis Savia de Llíria waardoor op dit moment 116 positieve gevallen zijn gemeld. Op dit moment zijn er uitbraken van het coronavirus in dertien verpleeghuizen in de regio

Galicië

Galicië is de vierde Spaanse regio met een aanzienlijk hoog aantal uitbraken onder bewoners en personeel van instellingen voor ouderenzorg. Voornamelijk in de tehuizen van DoralResidencias de Mos, DomusVi Ribadumia en Ballesol in Vigo werden veel ouderen positief getest op Covid-19.

Catalonië

In Catalonië werden in het verzorgingstehuis van El Colomer de la Bisbal del Penedès alle bewoners en de helft van het verzorgend personeel positief getest. Afgelopen maand zijn er in verzorgingstehuizen in Catalonië 200 mensen overleden en 3.500 inwoners positief getest.

Madrid

In Madrid is de situatie – ondanks nog steeds hoge cijfers – volgens de minister van Sociaal Beleid beter dan een maand geleden. Op dit moment zijn er 423 bewoners en medewerkers uit 49 verzorgingstehuizen positief getest op Covid-19.

Lees ook

Ruim 18.000 ouderen in verpleeghuizen in Spanje gestorven aan coronavirus

Bijna de helft van verzorgeingshuizen in Spanje niet voorbereid op tweede golf

Autonome regio’s isoleren verpleeghuizen om herhaling tragedie te voorkomen

Regio Madrid gaf opdracht verpleeghuisbewoners te weigeren in ziekenhuis

Dit vind je misschien ook leuk