Meteorologische waanzin in Spanje: van zomer in november tot kougolf

door admin
Meteorologische waanzin in Spanje: van zomer in november tot kougolf

De eerste twee weken van november waren ‘nogal hobbelig in termen van het weer’, legt Samuel Biener, meteoroloog bij Meteored uit, terwijl hij wijst op ‘de episode van stortregens die vorige week meer dan 400 liter per vierkante meter achterlieten in minder dan 24 uur tijd in sommige delen langs de kust van Valencia’. Toen was er de dreiging van de tropische storm Theta, waarvan het centrum uiteindelijk niet ver van de noordwestelijke Canarische Eilanden is gepasseerd’.

‘In overeenstemming met de voorspellingen van ons weermodel zal Theta de komende dagen plaatsmaken voor de Azoren-anticycloon, die zal versterken rond het Iberisch schiereiland. Stabiel weer wint aan terrein tijdens de derde en vierde week van november. Temperaturen in het zuiden en langs de Middellandse Zeekust kunnen oplopen tot25 ºC’, aldus de expert.

Volgens het nationale weerinstituut Aemet waren er vanaf maandag abnormaal hoge temperaturen op de Canarische Eilanden, het zuidelijke deel van het Spaanse vasteland en bij de Alborán-zee. Vanaf dinsdag stijgen de dagtemperaturen ook in het noordwestelijke deel van het schiereiland.

De nachten blijven echter koel in het binnenland en in de berggebieden. Daarnaast zullen mist en mistbanken in de dalen geen uitzondering zijn. n er weer mist en mistbanken in de valleien verschijnen.
Op korte en middellange termijn zullen de dagwaarden uitstijgen boven de gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. De neerslag blijft alleen onder het gemiddelde.

Slechts enkele gebieden in het westen van Galicië kunnen worden beïnvloed door de nadering van een Atlantisch front, evenals delen langs de Catalaanse kust en ten westen van de Balearen. Woensdag rukt het front op en gaat het regenen in het westelijke en noordelijke derde deel van het land met meer bewolking in de gebieden in het westen van Cantabrië en het noordwesten van Castilla y León. Overal liggen de temperaturen echter boven het gemiddelde.

Vanaf donderdag treedt een koufront binnen in het noorden van het Iberisch Schiereiland, waarschuwt Aemet. Over de intensiteit en de evolutie hiervan is echter nog niet veel zeker. Een toename van de instabiliteit is waarschijnlijk, met regen in het uiterste noorden van Spanje die plaatselijk hevig of aanhoudend kan zijn aan de oostelijke Cantabrische kust. In hogergelegen gebieden is de kans op sneeuw groot. 

Dit vind je misschien ook leuk