Drie Spaanse steden aan wereldtop in strijd tegen klimaatverandering

door admin
Drie Spaanse steden aan wereldtop in strijd tegen klimaatverandering

Uit die ranking blijkt dat de Spaanse steden Barcelona, Murcia (Zuidoost-Spanje) en Vitoria-Gasteiz (Baskenland) tot de top vijf van de 33 Europese steden en de 88 steden in de wereld behoren met de beste score op dit vlak. Madrid ontbreekt in de ranking. 

Score van A tot en met D

Het CDP is een organisatie zonder winstoogmerk die steden helpt om hun impact op het milieu openbaar te maken en beoordeelt hoe effectief ze omgaan met de uitstoot van broeikasgassen en in welke mate ze zich aanpassen aan klimaatrisico’s. De steden kunnen een score van A tot en met D krijgen. Een A betekent dat de steden de strategische best practices tegen klimaatverandering laten zien, steden krijgen een D als ze alleen vermelden wat ze doen.

Om op de A-lijst te komen, moet een stad haar gegevens openbaar maken, een emissie-inventarisatie voor de hele stad hebben, een emissiereductiedoelstelling hebben vastgesteld en een klimaatactieplan hebben gepubliceerd. Daarnaast moet de stad ook een inventarisatie van de klimaatrisico’s en -kwetsbaarheid hebben uitgevoerd en een klimaataanpassingsplan hebben opgesteld dat aantoont hoe de klimaatrisico’s concreet aangepakt worden, nu en in de toekomst.

Spanje op gedeelde vierde plaats Europese A-lijst

Op de A-lijst 2020 staan steden die sinds de ondertekening van het Akkoord van Parijs in 2015 grote vooruitgang hebben geboekt in de strijd tegen klimaatverandering. Zij hebben belangrijke maatregelen genomen en realiseren zich wat de noodzaak en impact is ervan is.

Denemarken (6 landen), Zweden (5) en Finland (4) voeren de A-lijst aan met het hoogste aantal steden, Spanje en Portugal staan op een gedeelde vierde plaats, elk met 3 steden. Barcelona is van de drie Spaanse steden het meest actief en ambitieus om het klimaat te sparen. De stad focust onder andere op het opwekken van zonne-energie, de bouw van ‘groene’ gebouwen en het efficiënter gebruik van regenwater.

Vooruitgang sinds 2015

Sinds de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs in 2015 hebben de 33 Europese steden van de A-lijst – zij vertegenwoordigen ongeveer 5 procent van de Europese bevolking – grote sprongen gemaakt, stelt het CDP. In 2015 had 60% van de A-lijst 2020-steden in Europa geen emissiereductiedoelstellingen en publiceerde slechts één op de vijf Europese steden op de lijst plannen om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Dat is nu voor alle 33 landen van de lijst wel het geval. Het aantal steden met emissieneutrale doelstellingen is gestegen van 3 (9%) naar 14 (42%). En ondanks de complexe situatie die is ontstaan door de coronapandemie, zijn er ook nieuwe Europese steden toegevoegd aan de lijst.

Steden als drijvende kracht

Volgens het CDP zijn Europese steden de drijvende kracht achter het bereiken van een klimaatneutrale Europese Unie in 2050 en het halen van de emissiereductiedoelstelling in 2030. Hernieuwbare energieën spelen daarbij een belangrijke rol.

Het aantal steden dat gegevens vrijgeeft aan het CPD groeit gestaag; in 2011 gaven 43 steden inzicht in hun activiteiten, in 2019 waren dat er ruim 830. Wereldwijd gaven in 2020 ook 9.600 bedrijven, goed voor meer dan 50% van de totale marktwaarde, informatie over hun klimaatregelen en toekomstplannen.

Dit vind je misschien ook leuk