Spanje stuurt ME naar Canarische Eilanden om migranten in toom te houden

door admin
Spanje stuurt ME naar Canarische Eilanden om migranten in toom te houden

Officiële informanten bij de politie melden dat vanaf donderdag twee groepen van de speciale eenheid (UIH) het politieapparaat op Gran Canaria gaan versterken. De 250 ME-agenten gaan op het eiland ondersteuning verlenen bij de aankomst van de stroom vluchtelingen in de haven van Arguineguín, maar ook in andere gebieden, zoals het kamp in Barranco Seco. In dit tijdelijke kamp zijn 800 vluchtelingen ondergebracht en naar verwachting komen daar aanstaande donderdag nog eens 200 immigranten bij.  

Kritiek op Marlaska om vervoer vluchtelingen

Ana Oramas, afgevaardigde van de politieke partij Coalición Canarias, verklaarde dat de eilanden ‘geen veestal’ zijn en geen Lesbos, Lampedusa of Moira moeten worden. Ze zinspeelde daarmee op de 2.301 immigranten die inmiddels in de haven van Arguineguín verblijven.

Oramas vertelt aan Europa Press dat de burgemeester van Santa Cruz de Tenerife haar via de telefoon heeft ingelicht over het vervoer van 200 vluchtelingen naar Tenerife woensdagnacht. Vandaaruit zouden ze met een boot naar Huelva vertrekken, maar dat zou op instructie van de overheidsdelegatie en minister Fernando Gran Marlaska zijn verhinderd.

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaren ze ‘geen enkele opdracht’ hiertoe te hebben gegeven. Wel verwijzen ze naar de plannen om vluchtelingen over te brengen van de haven Arguineguín naar de faciliteiten van Barranco Seco, waarvoor ‘intensievere versterkte controles’ nodig zijn. Ze zwijgen volgens El Día en La Opinión de Tenerife over het vervoer naar andere bestemmingen alsook over het vliegtuig dat 22 immigranten terugvloog naar Mauritanië. 

Ana Oramas is erg kritisch over het beleid van Fernando Grande Marlasko en heeft een verzoek ingediend tot aftreden van hem als minister.

Commissie voor vluchtelingenhulp getuigt

CEAR, een Spaanse ngo voor vluchtelingenhulp, berichtte aan Europa Press dat woensdagavond een boot vertrok naar Huelva met 30 mensen aan boord die allen een paspoort hadden. Ook vermelden ze dat andere migranten zich op het eiland zelf konden verplaatsen.

Als reactie op het verzoek tot aftreden verklaarde Grande-Marlaska woensdag in het Congres dat hij een onderzoek heeft ingesteld naar de omstandigheden rond de controversiële beslissing: wie gaf opdracht om 200 immigranten vrij te laten bij het dok van Arguineguín die vervolgens werden herplaatst in hotelfaciliteiten.

Lees ook:

Hotels op Canarische Eilanden huisvesten geen toeristen maar migranten

Spanje maakt zich zorgen om migratiecrisis Canarische Eilanden

Dit vind je misschien ook leuk