Spaanse horeca wil van tijdelijke werkloosheidsregelingen af

door admin
Spaanse horeca wil van tijdelijke werkloosheidsregelingen af

Dat heeft José Luis Yzuel, voorzitter van de werkgeversorganisatie voor de horeca, laten weten in een interview aan het Spaanse persbureau Servimedia. Exacte cijfers over het aantal horecawerkgevers die geen nieuwe ERTE’s meer willen treffen heeft Yzuel niet, maar het gaat volgens hem om ‘een aanzienlijk aantal’ dat er nu voor kiest om in de komende maanden over te gaan tot definitieve ontslagregelingen. 

ERTE-regeling staat ontslag op korte termijn in de weg

Veel horecabedrijven willen van de ERTE’s af omdat in deze regeling is vastgelegd dat werkgevers hun werknemers niet mogen ontslaan in de eerste zes maanden vanaf het moment dat de activiteiten weer zijn hervat. Momenteel is nog voor meer dan 250 duizend werknemers binnen de horeca een ERTE-regeling getroffen. 

Overheidssteun

Yzuel wijst op de noodzaak van de werkgevers om in deze dramatische situatie definitieve ontslagregelingen te treffen. Inmiddels heeft hij de Spaanse regering om een noodplan voor de sector gevraagd, zoals dat ook geregeld is in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. Premier Sánchez liet afgelopen vrijdag weten in de komende weken met een dergelijk plan voor de horecasector te komen, maar wilde daarover nog geen details vrijgeven. Yzuel heeft om financiële steun gevraagd voor een bedrag van maximaal 25 duizend euro voor de horecabedrijven die het hardst getroffen zijn door de coronapandemie. 

Geen pleister maar spoedoperatie 

Regelingen zoals die getroffen zijn door bijvoorbeeld Catalonië en Baskenland waarbij leningen en giften van tussen de 800 en 4000 euro zijn verstrekt, zijn volgens Yzuel een druppel op de gloeiende plaat. Voor bedrijven die tienduizenden euro’s omzet zijn misgelopen moet de regering niet met een pleister komen, maar is een spoedoperatie nodig om het bloeden te stoppen, zo meent Yzuel. 

De horecasector verwacht dat er aan het eind van dit jaar sprake zal zijn van een totaal omzetverlies van meer dan 50 miljard euro als gevolg van alle, volgens Yzuel niet altijd noodzakelijke, coronamaatregelen die door de Spaanse overheid zijn getroffen. 

Dit vind je misschien ook leuk