Spaanse filmwereld op de bres voor voortbestaan bioscopen

door admin
Spaanse filmwereld op de bres voor voortbestaan bioscopen

De Spaanse Federatie van Bioscopen, de FECE, steunt de boodschap van de brief. De filmmakers schrijven het volgende: ‘We zijn ons bewust van de situatie in het land, van de ernstige gezondheids- en economische crisis waarmee we nu te maken hebben, en van al die sectoren en bedrijven die u om hulp vragen. We weten ook dat de steunmaatregelen die de regering de afgelopen maanden heeft genomen, onze sector al wat verlichting hebben gebracht’.

Zij benadrukken dat de kritieke situatie’ die de bioscopen doormaken, hen dwingt om ‘dit specifieke reddingsplan te vragen’. Een ‘redding’ die het resultaat moet zijn van ‘het leiderschap en de politieke wil’ van premier Sánchez en minister van Cultuur, Uribes, en de steun en betrokkenheid van andere ministeries en politieke instanties.

70 procent minder bezoekers

‘Na 100 dagen van sluiting is meer dan 90 procent van de bioscopen weer open gegaan, maar met aanzienlijk minder zitplaatsen, en een daling van 70 procent van het aantal bezoekers ten opzichte van vorig jaar. De meeste grote filmreleases zijn uitgesteld. Als deze situatie aanhoudt, betekent dit echt een bedreiging voor de bioscopen’, stellen de ondertekenaars in de brief. Dat zijn, naast de Spaanse Filmacademie in Madrid, de Catalaanse Film Academie, filmfestivals van onder andere San Sebastian, Malaga en Sitges en de belangrijkste brancheverenigingen, ook veel gerenommeerde Spaanse filmmakers.

Streng protocol

Zodra het weer mocht, openden de bioscopen hun deuren om hun rol in de maatschappij, als de belangrijkste culturele vrijetijdsbesteding van de Spanjaarden, weer te vervullen. De ondertekenaars benadrukken dat bioscopen daarbij extra verantwoordelijkheid namen om de bezoekers een veilige culturele plek te bieden. Ook in het belang van de vertegenwoordigers van de Spaanse filmwereld hebben de filmzalen, in samenspraak met de gezondheidsautoriteiten, ‘een streng protocol’ gehanteerd, waardoor uitbraken zijn voorkomen. ‘Elke aspirant-filmmaker, acteur, actrice, producent en producente droomt ervan om zijn of haar kunst naar het witte doek te brengen, dat is een niet te evenaren ervaring’.

Historische rol

De brief is niet bedoeld om aanspraak te maken op ‘welk voorrecht dan ook, maar heeft wel als doel om de historische rol die bioscopen in de cultuur en de maatschappij vervullen, in stand te houden’. Zodat deze essentiële branche -met de top van het Spaanse talent en de Spaanse creativiteit- die nu echt gevaar loopt, kan voortbestaan.

Steun om te overleven

Daarom vragen de ondertekenaars Sánchez dat de bioscopen de pandemie op hun huidige locatie kunnen overleven, dat hij zich hard maakt voor de sector door eventuele toekomstige wetgeving en dat hij de politieke wil om de cultuur te steunen omzet in de nodige maatregelen om de bioscopen te redden en hun voortbestaan te garanderen. Om faillissementen en sluitingen van meer bioscopen te voorkomen en om maatregelen voor het behoud binnen alle lagen van het openbaar bestuur te stimuleren.

Dit vind je misschien ook leuk