In België verblijvende ETA-verdachte uitgeleverd aan Spanje

door admin
In België verblijvende ETA-verdachte uitgeleverd aan Spanje

Ramón Romeo was een Spaanse legerkolonel. Jáuregui Espina woonde eerder in Mexico en Frankrijk en kon steeds de dans tot arrestatie ontspringen omdat de Kamer van inbeschuldigingstelling in België haar weigerde uit te leveren. Dit keer kon de kokkin, die de laatste tien jaar in Gent woonde, niet meer ontsnappen. Vrijdag werd ze aangehouden waarna ze ter voorbereiding op haar uitlevering huisarrest kreeg opgelegd. Nu hangt haar een gevangenisstraf in Spanje boven het hoofd. 

Tot nu toe was de Belgische rechtbank tot driemaal aan toe (in 2004, 2005 en 2015) niet ingegaan op het aanhoudingsbevel van het Spaanse Hooggerechtshof door de veronderstelling dat de mensenrechten van het voormalig ETA-lid geschend zouden kunnen worden. Dit argument werd in oktober 2019 door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg verworpen omdat het te weinig gefundeerd was. Hierdoor kon afgelopen dinsdag een beroep van haar advocaten tegen de beslissing voor uitlevering verworpen worden en kwam de weg vrij voor haar uitlevering.

Deze beslissing heeft tot gevolg dat België door het Spaanse Hooggerechtshof via een Europees bevel in verplichting wordt gesteld de kinderen van Romeo schadeloos te stellen. België is daar inmiddels mee akkoord gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk