Hoeveel levert de kerstloterij El Gordo de Spaanse schatkist op?

door admin
Hoeveel levert de kerstloterij El Gordo de Spaanse schatkist op?

Dit zijn vragen die Spanjaarden in de aanloop naar kerst bezighouden. De kerstloterij, in Spanje bekend als ‘El Gordo’ of ‘Sorteo Extraordinario de Navidad’, vindt elk jaar plaats op 22 december. De hoofdprijs van de kerstloterij is enorm en wordt daarom el Gordo (de vette) genoemd. Ook dit jaar lijken Spanjaarden de kerstloterij aan te grijpen om iets extra’s te winnen of om een lot of een gedeelte ervan, waar dit jaar het kunstwerk van een Nederlandse schilder op prijkt, als cadeau weg te geven. 

Prijzen van loterij niet belastingvrij

De prijzen die onder de winnaars worden verdeeld zijn niet belastingvrij en worden belast conform de regels van wet 16/2012 van 27 december. Deze wet regelt een speciale belasting op prijzen zoals die van de loterij. Maar hoeveel wordt er eigenlijk ingehouden en hoeveel houdt de Spaanse Belastingdienst over aan deze loterij?

Belangrijk om te noemen is dat elke prijs gelijk aan of onder de 10.000 euro wordt vrijgesteld van belasting. Als het prijzengeld bijvoorbeeld 30.000 euro is dan hoeft er alleen belasting betaald te worden over 20.000 euro.

Vast percentage gaat naar Spaanse belastingdienst

De ontvangen prijzen worden belast met 20 procent met uitzondering van de eerste 10.000 euro die is vrijgesteld. Opnieuw een voorbeeld: Als iemand 200.000 euro wint dan dient deze persoon in Spanje 20 procent belasting te betalen over 190.000 euro. Van die 200.000 euro aan prijzengeld gaat 38.000 euro naar de Spaanse Belastingdienst en blijft er 162.000 euro over voor de winnaar.

Veel Spanjaarden kopen gezamenlijk met families, collega’s of vriendengroepen loten. In die gevallen wordt niet alleen het prijzengeld onder de winnaars gelijkelijk verdeeld, maar ook de 10.000 euro die vrijgesteld is van belasting. De rest wordt belast met 20 procent. 

Spanjaarden gaan massaal voor populair lotnummer

Een bijzonder weetje: Medio november was lotnummer 14320 in heel Spanje al uitverkocht. Dit is de datum waarop de eerste noodtoestand in Spanje vanwege de coronapandemie werd afgekondigd. Spanjaarden lijken het tij van het coronarampjaar van 2020 te willen keren door voor dit nummer te kiezen in de hoop dat het geluk brengt en het rampjaar vervolgens af te kunnen sluiten met een grote prijs. 

Dit vind je misschien ook leuk