Vier Spaanse regio’s willen 10 personen toestaan bij kerstlunches en -diners

door admin
Vier Spaanse regio's willen 10 personen toestaan bij kerstlunches en -diners

Madrid, Catalonië, Navarra en Murcia willen dit aantal opschroeven naar 10 personen, zo hebben deze regio’s laten weten in de Interterritoriale Raad van het nationale gezondheidssysteem waarin alle gezondheidsministers van de regio’s zitting hebben. De bedoeling is dat er landelijk overeen wordt gekomen hoe de maatregelen er tijdens de feestdagen uit komen te zien. 

Catalonië

Catalonië kondigde vorige week al aan het aantal van de landelijke regering te verhogen naar 10 in de Noordoost-Spaanse regio. Wat de avondklok betreft is deze regio weer streng en heeft de uitbreiding naar 1 uur ’s nachts die werd voorgesteld door Madrid afgewezen. De Catalanen zouden volgens de deelregering het best vanaf 22 uur thuis zijn. 

Madrid

De regio Madrid wil ook samenkomsten met 10 personen toestaan. Wel beveelt deze regio aan de sociale- en familiebijeenkomsten te beperken tot drie groepen uit één huishouden voor de dagen 24, 25 en 31 december en 1 en 6 januari. Madrid wil bovendien een avondklok tussen 1:30 en 6 uur snachts.

Navarra

Navarra wil eveneens kerstetentjes met een maximale opkomst van 10 personen, maar de regering werkt hier aan een voorstel waarin gesteld wordt dat slechts één andere familie of groep uit een ander huishouden mag aanschuiven. Ook overweegt men hier de perimetrale afsluitingen op 24, 25 en 31 december en op 1 januari op te heffen, zodat mensen zonder beperkingen hun familie of vrienden kunnen bereiken. 

Murcia

Murcia heeft wat aantal mensen op lunches en diners dezelfde wensen als de drie voorgaande regio’s. Wel op voorwaarde dat de virusincidentie laag blijft. ‘vaak bestaat een familie al uit 6 personen dus dan zouden kerstetentjes in veel gevallen alleen met het eigen gezin gevierd kunnen worden. Daarom moet overwogen worden dit aantal tot 10 personen uit te breiden’, aldus een woordvoerder uit het coronacrisiscomité in Murcia. 

Andere Spaanse regio’s zijn mogelijk aan de feestdagen aangepaste maatregelen nog aan het bestuderen. Alleen Castilla y León heeft laten weten ook de perimetrale afsluitingen te handhaven tijdens Kerst en Oud & Nieuw.

Dit vind je misschien ook leuk