Dorpsbewoners op Lanzarote redden vluchtelingen uit de zee

door admin
Dorpsbewoners op Lanzarote redden vluchtelingen uit de zee

De lokale bewoners bedachten zich geen moment en kwamen direct in actie toen ze het geschreeuw van de drenkelingen hoorden. Samen maakten ze een menselijke keten, leegden jerrycans om ze te kunnen gebruiken als reddingsboei en gebruikten het licht van hun mobiele telefoons om in het duister van de nacht nog iets te kunnen zien. 

28 drenkelingen gered uit zee

“Ik bedacht me geen moment. Ik rende ernaartoe en sprong direct in zee”, vertelt de 28-jarige Ignacio Fontes die er samen met zijn dorpsgenoten en de inmiddels gealarmeerde reddingsdiensten in slaagde om 28 drenkelingen levend uit het water te redden. “Zeker acht mensen zijn omgekomen, hun lichamen zijn teruggegeven aan de zee” vertelt de 49-jarige Marcial Arráez. Alleen al dit jaar hebben volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meer dan 500 migranten de gevaarlijke oversteek naar de Canarische Eilanden niet overleefd.

Traumatische reddingsactie

Het noodlot van de drenkelingen is de dorpelingen niet in de koude kleren gaan zitten. Ook de 67-jarige gepensioneerde José Antonio Martín rende direct op het geschreeuw af, al kan hij zelf niet zwemmen. Hij assisteerde bij het aan land brengen van de geredde migranten. Eenmaal thuis heeft hij twaalf uur lang geen woord kunnen uitbrengen. “Hij kon alleen nog maar huilen als een kind, hij was volledig in shock”, vertellen zijn dochter en vrouw aan de Spaanse krant El País. “Het geschreeuw was hartverscheurend” zegt de 46-jarige Armando Tavío, “maar erger nog was de abrupte stilte die volgde. Volgens de 49-jarige Marcial Curbelo kwamen de autoriteiten veel te laat in actie. “We waren bezig om met jerrycans mensen uit zee te redden. Toen er eindelijk hulp kwam en er zwemvesten werden gebracht, waren er inmiddels al mensen verdronken”, vertelt hij. 

Mannen gered, vrouwen en kinderen vermist

Van de opvarenden is nog weinig bekend, behalve dat het jonge mensen waren van Noord-Afrikaanse afkomst. Van het Rode Kruis is inmiddels vernomen dat het om zeven minderjarigen gaat en dat ze twee of drie dagen eerder vertrokken waren vanaf het strand van Agadir in het zuiden van Marokko. Van de opvarenden die gered zijn, allen jonge mannen, is vernomen dat er minstens vijf vrouwen en drie kinderen op de boot mee waren gereisd. Ook de dodelijke slachtoffers zijn allemaal jonge mannen. Naar de vermiste personen is nog tot woensdagavond laat gezocht. 

Dit vind je misschien ook leuk