Vier Spaanse steden in top-10 van expats wereldwijd

door admin
Vier Spaanse steden in top-10 van expats wereldwijd

De steden Alicante en Valencia blijken meer aantrekkingskracht op expats te hebben dan de allure van metropolen als Londen, Parijs of Rome: uit 66 verschillende steden wereldwijd ging de voorkeur het vaakst uit naar deze twee Spaanse locaties.

Ook Madrid en Málaga vallen nog binnen de top-10 van populaire steden voor mensen die voor hun werk naar een ander land migreren. Dat blijkt uit een onderzoek van de expat community InterNations dat gehouden is onder 15 duizend expats van 173 verschillende nationaliteiten. Het goede zorgsysteem, de veiligheid, het goede evenwicht tussen werk en privé en de laagdrempelige toegang tot de woningmarkt worden genoemd als motivatie voor deze keuze. De community InterNations telt in totaal 4 miljoen leden. 

Metropolen te duur

Volgens Malte Zeeck, oprichter en directeur van InterNations zijn veel expats de hopeloze zoektocht naar een betaalbare woning in steden als New York, Tokio, Parijs of Hong Kong zat. Veel van de leden die in deze steden wonen zijn ontevreden over hun financiële situatie en klagen over de negatieve werk-privéverhouding. 

Klimaat, woningmarkt en zorgsysteem zijn goed in Valencia

Dat maakt dat de stad Valencia door de respondenten uit het onderzoek op nummer één is gezet van beste locaties om te wonen. Voor Valencia worden het aangename klimaat, de gunstige woningmarkt en het goede zorgsysteem als motivatie aangevoerd. Na Valencia volgt direct op nummer twee de Spaanse stad Alicante. Málaga wordt door de expats in het onderzoek op nummer zes en de Spaanse hoofdstad Madrid op nummer negen geplaatst. Daarmee bestaat de top-10 uit liefst vier Spaanse steden. De overige zes favoriete steden voor expats zijn Lissabon, Panama-stad, Singapore, Buenos Aires, Kuala Lumpur en Abu Dabi. 

Als het gaat om een goed evenwicht tussen het werk en privéleven scoren steden als Rome, Parijs, Seoel en Hong Kong het laagst. Daarbij spelen factoren mee als plezier in het werk, carrièremogelijkheden en een veilige werkomgeving. Als het gaat om de financiële situatie scoort Parijs opnieuw slecht: drie op de tien expats geven aan ontevreden te zijn over de financiële situatie en zeven op de tien vinden de huizenprijzen onbetaalbaar. In de steden Londen en New York zijn expats over het algemeen wel te spreken over de carrièremogelijkheden, maar vinden ook de kosten van het levensonderhoud en de gezondheidzorg veel te hoog. 

Het onderzoek werd gehouden in maart van dit jaar, waardoor niets kan worden gezegd over de impact van de coronapandemie. Toch komen de resultaten aardig overeen met de trend die zich tijdens de pandemie ontwikkelde in Spanje: werknemers kiezen er steeds vaker voor om uit de grote steden te trekken om even daarbuiten een beter evenwicht tussen werk en privé te vinden. 

Dit vind je misschien ook leuk