Onthullende beelden van verborgen camera in verzorgingstehuis in Madrid

door admin
Onthullende beelden van verborgen camera in verzorgingstehuis in Madrid

Op beeld is vastgelegd hoe een gehandicapte vrouw werd misbruikt en onmenselijk werd behandeld in het verpleeghuis El Escorial in de Spaanse hoofdstad. Het Openbaar Ministerie in Madrid neemt naar aanleiding van de beelden – opgenomen tussen september 2019 en januari 2020 – juridische stappen tegen de betrokken zorgprofessionals.

Familieleden van het slachtoffer besloten eind 2019 opnames te maken van hun moeder die werd verpleegd in het Madrileense verzorgingstehuis El Escorial. Het bleken onthullende beelden te zijn van het gedrag van een van de werknemers jegens de moeder en de betrokkenheid daarbij van ander personeel. 

De beelden werden door de dochters van het slachtoffer gedeeld met het management van het El Escorial-verzorgingstehuis. Tijdens een gesprek zijn alle 41 video-opnames overhandigd. 

Na het zien van de beelden besloot het management van het tehuis de medewerker op staande voet te ontslaan. Het getoonde gedrag zou vallen onder ‘vermeend misbruik van een van de bewoners’. Drie andere zorgmedewerkers kregen een berisping. Daarbij wordt hun salaris 15 tot 45 dagen ingehouden, afhankelijk van de ernst van hun betrokkenheid bij het wangedrag. 

Strafrechtelijk onderzoek naar betrokken zorgprofessionals

De betrokken bedrijfsjurist geeft volgens de Spaanse krant El Diario aan dat de andere zorgprofessionals ook het een en ander te verwijten valt. Hun gedrag is echter van een andere orde als dat van de ontslagen medewerker. Tegenover het management hebben de betrokken zorgprofessionals verklaard last te hebben van stress en dat de werkdruk te hoog is, waardoor ze zich niet bewust waren van de impact van bepaalde handelingen.

Het Openbaar Ministerie van Madrid onderneemt nu stappen tegen alle betreffende medewerkers vanwege de ‘onmenselijke behandeling van een gehandicapte vrouw’. Zodra het onderzoek is gestart zullen getuigen worden opgeroepen in deze zaak.

Dit vind je misschien ook leuk