Coronapandemie verwoest helft van het nachtleven in Madrid

door admin
Coronapandemie verwoest helft van het nachtleven in Madrid

Alleen al in de maand november moesten volgens de krant El Mundo 750 cafés en discotheken in de regio Madrid voorgoed de deuren sluiten. Dat waren er 25 per dag. Daarmee is een aanzienlijk deel van het geroemde Madrileense nachtleven door de coronapandemie verloren gegaan. 

In 2021 nog maar twintig procent van het nachtleven over

In de periode van maart tot eind september zag een kwart van alle café- en nachtclubuitbaters geen andere uitweg meer dan de zaak te sluiten. De nieuwe maatregelen die een einde moeten maken aan de tweede coronagolf, maakten eveneens een einde aan nog eens een kwart van de ondernemingen in deze sector waarmee nu al de helft van het nachtleven van Madrid voorgoed verdwenen is. Bovendien ontbreekt een positief toekomstperspectief; naar verwachting zal zonder onverheidssteun nog voor het einde van dit jaar bij 80 procent van alle cafés en discotheken het doek voorgoed zijn gevevallen.

Hoge huur en andere vaste lasten niet meer op te brengen

De hoge maandelijkse huurprijzen van 5 tot 7 duizend euro voor de bars en tussen de 17,5 een 22 duizend euro voor discotheken en concertzalen zijn eenvoudigweg niet meer op te brengen als er al maandenlang geen inkomsten meer zijn gegenereerd. De huur maakt gemiddeld 33 procent uit van de totale maandelijkse vaste lasten. Bij de kleine groep uitbaters die hun pand in eigen bezit hebben (tien procent) staat het water wellicht wat minder hoog aan de lippen, maar ook zij hebben het nu zwaar met alle overige vaste lasten en het langdurige gemis aan inkomsten.  

Overheidssteun direct noodzakelijk

De sector dringt al maandenlang bij de overheid aan op een noodfonds zoals Duitsland dat heeft, waar ondernemers gesteund worden met een bedrag van 75 procent van hun omzet van het vorig jaar, of zoals in Frankrijk waar iedere werknemer in de sector direct een maandelijks bedrag van 500 euro ontvangt. De Spaanse ondernemers van het nachtleven vragen om compensatie voor de maandelijkse huur, om een verlenging van de ERTE’s zolang de maatregelen nog van kracht zijn en het kwijtschelden van diverse belastingverplichtingen. 

Groot verlies

Voordat het coronavirus Spanje bereikte, telde de regio Madrid in totaal 2.600 ondernemingen die, succesvol, actief waren in het nachtleven. Daarvan is inmiddels dus al de helft definitief verdwenen. Van de andere helft zijn nu nog maar 390 cafés geopend. Vóór aanvang van de coronapandemie was het nachtleven in de regio goed voor 1,6 procent van het bruto binnenlands product, dat zich vorig jaar vertaalde in een bedrag van 3,338 miljard euro en werk bood aan zo’n 21 duizend, voornamelijk jongere, werknemers. 

Dit vind je misschien ook leuk