Zelfstandigen in Spanje gaan meer premie betalen

door admin
Zelfstandigen in Spanje gaan meer premie betalen

Dat dit akkoord niet nu is gesloten maar nog dateert uit het pre-coronatijdperk is een schrale troost voor een beroepsgroep die hard getroffen is door de huidige pandemie. Zelfstandige ondernemers in Spanje moeten dit jaar een collectief omzetverlies incasseren van 60 miljard euro. Voor meer dan de helft van de zelfstandigen betekent de coronacrisis een omzetverlies van meer dan 60 procent. 

Verhoging van 3 tot 12 euro per maand

De geplande premieverhogingen voor beroepsrisico’s en beëindiging van de bedrijfsactiviteiten bedragen respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. Deze zouden in januari van kracht zijn gegaan, maar werden toen uitgesteld vanwege de pandemie. De Seguridad Social liet echter in oktober weten de verhogingen in rekening te gaan brengen aan de ruim 3,2 miljoen zelfstandige ondernemers in Spanje. Zij gaan maandelijks tussen de 3 en 12 euro meer betalen voor hun verplichte sociale premies. Die bedragen vanaf nu 289 euro per maand voor de laagste inkomens – dat geldt voor de grootste groep zelfstandigen – en 1.245 euro voor de ondernemers uit de hoogste inkomensgroep.

Ook met terugwerkende kracht

Daarbij komt nog een maandelijks bedrag van tussen de 3 en 12 euro dat met terugwerkende kracht over de afgelopen acht maanden moet worden betaald en een nieuwe verhoging van 0,3 procent die vanaf januari 2021 van kracht wordt. Dat is in het akkoord uit 2018 vastgelegd, toen er nog sprake was 3 procent economische groei. Volgens de Spaanse Vereniging van Zelfstandige Ondernemers (ATA) is de regering niet voornemens om deze verhoging vanaf 2021 terug te draaien. 

Eén op de vijf zelfstandigen heeft geen bedrijfsactiviteiten meer

Bijna 30 procent van de zelfstandigen in Spanje heeft een omzetverlies van meer dan 30 duizend euro geleden, zo blijkt uit een enquête van de ATA onder ruim 2 duizend zelfstandigen. De meeste van hen zijn werkzaam in de recreatie- en evenementensector en in mindere mate ook in de commerciële sector. Drie op de vier ondernemers geven in de enquête aan beperkte activiteiten te hebben als gevolg van de coronapandemie.

Liefst 620 duizend ondernemers, dat is 20 procent van alle zelfstandigen, hebben sinds de tweede coronagolf helemaal geen bedrijfsactiviteiten meer. Ruim vier procent van hen geeft aan al sinds afgelopen maart zonder werk te zitten. Maar een kleine 16 procent van de ondervraagde zelfstandigen zegt geen enkele hinder te ondervinden van de coronapandemie.  

Momenteel maken in Spanje ruim 355 duizend zelfstandigen gebruik van een noodfonds van de overheid waarvoor de Seguridad Social een bedrag van bijna 290 miljoen euro heeft uitgetrokken. 

Dit vind je misschien ook leuk