Spaanse banken ontkomen niet aan nieuwe ontslagrondes

door admin
Spaanse banken ontkomen niet aan nieuwe ontslagrondes

Toen in 1981 voor het eerst geregistreerd werd hoeveel mensen er werkzaam zijn in de bankindustrie waren dat er nog 252.351. Vorig jaar was het aantal bankmedewerkers nog maar 176.838, en de economische crisis moest toen nog beginnen. 

Digitalisering, lage rentes en pandemie

De huidige crisis voor de financiële sector wordt veroorzaakt door de verdergaande digitalisering, de daling van de rentes en de gevolgen van de coronapandemie. Om de rentabiliteit te waarborgen zien banken zich genoodzaakt nog meer kantoren te sluiten, ontslagregelingen te treffen of een fusie met andere financiële entiteiten aan te gaan.

De vijf grootste banken van Spanje, Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia en Banco Sabadell, hebben in de afgelopen acht jaar voor ruim een derde van hun personeelsbestand ontslagregelingen getroffen en de helft van de kantoren definitief gesloten. 

Banco Santander

Van deze vijf grootste banken sloot Banco Santander de meeste kantoren, dat waren er 3.767 in totaal. Daar komen naar verwachting in het komende jaar nog eens 1000 filialen bij. Dat heeft zijn weerslag gehad op het personeelsbestand dat sinds 2012 met liefst 15.964 werknemers (ruim 37 procent) is afgeslankt. Nu staat voor nog eens 3.800 medewerkers hun baan op het spel, waarmee het aantal ontslagen in negen jaar tijd op zo’n 20 duizend komt en er nog maar 23 duizend werknemers bij Santander over zijn. 

Bankia

Bankia sloot in de afgelopen acht jaar 2.343 van zijn bankfilialen. Toekomstige fusiepartner CaixaBank sloot in diezelfde periode 2.950 kantoren. De meeste ontslagen vielen bij Bankia toen de bank in 2012 met een flinke injectie aan publieke middelen van zijn ondergang moest worden gered. Dat leidde tot het ontslag van ruim 11 duizend medewerkers in de afgelopen acht jaar, dat is 41 procent van het totale personeelsbestand. De op handen zijnde fusie met CaixaBank zal voor een nog onbekend deel van het personeel het ontslag betekenen. 

BBVA heeft in de afgelopen acht jaar 2.169 kantoren gesloten en na de fusie met Unnim en Catalunya Banc het arbeidscontract opgezegd voor 8.965 van zijn werknemers. 

Banco Sabadel heeft afgelopen dinsdag met de vakbonden een akkoord bereikt voor het in gang zetten van afvloeiingsregelingen waar maximaal 1.800 werknemers op vrijwillige basis gebruik van kunnen maken in het eerste kwartaal van 2021. Het gaat om pensioen-, vervroegde pensioen- en overige vrijwillige ontslagregelingen. Werknemers van 56 jaar en ouder kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om vervroegd uit te treden met behoud van 75 procent van het salaris, tot de leeftijd van 63 jaar. 

Nederland

In Nederland is het niet anders gesteld met de gezondheid van de financiële sector dan in Spanje. Ook ABN Amro heeft aangekondigd tot 2025 bijna 3000 banen te zullen schrappen. Dat is 15% van het totale personeelsbestand. Met deze en nog een aantal andere maatregelen wil de ABN Amro 700 miljoen euro besparen.  

Dit vind je misschien ook leuk