Diplomatieke crisis voor Spanje vanwege openen skigebieden?

door admin
Diplomatieke crisis voor Spanje vanwege openen skigebieden?

Aan het begin van de week kwam minister Illa van Volksgezondheid samen met de vertegenwoordigers van autonome regio’s met wintersportgebieden om te bezien of de skigebieden al dan niet open moeten voor wintersportliefhebbers de komende weken. Illa hoopte tot een gezamenlijk akkoord te komen met enkele richtlijnen voor heel Spanje en specifieke maatregelen per autonome regio.

Spanje legt bal bij autonome regio’s

Spanje wil de wintersportgebieden het liefst openstellen, maar laat hierin voornamelijk de keuze aan de regeringen van de regio’s waar skigebieden liggen; Catalonië, Andalusië, Aragon, Madrid, Castilië en Leon, La Rioja, Cantabrië, Asturië, Galicië en Navarra.

Deze intentie leidt tot woede in andere EU-landen omdat Spanje volgens de autoriteiten van die landen daarmee het risico loopt op een nog grotere coronacrisis. Eerder riep Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland de EU-lidstaten op om de wintersportgebieden tijdens de kerstdagen gesloten te houden om verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen. De Spaanse regering gelooft echter dat Spanje met de veiligheidsprotocollen en de verplichting tot het kunnen overleggen van een negatieve PCR-test bij aankomst op Spaanse vliegvelden een veilige wintersportbestemming is.

Spaanse wintersportsector komt met protocol

Verschillende skigebieden, die zijn verenigd onder de stichting voor skitoerisme ATUDEM en de Catalaanse stichting voor skigebieden en bergactiviteiten ACEM, kwamen deze week volgens de krant La Vanguardia met een protocol voor het veilig openen van de skigebieden. Het dragen van een mondkapje in faciliteiten, hygiënemaatregelen en het houden van onderlinge afstand zijn opgenomen in het protocol. Bovendien worden in sommige wintersportgebieden aanvullende maatregelen genomen zoals het ‘coronaproof’ maken van skiliften en de toegang tot skigebieden.

Catalonië wil skigebieden openen

Vooralsnog lijkt Catalonië in dit opzicht de eerste stap te zetten. De eerdergenoemde stichtingen en bronnen vanuit de Generalitat melden dat verschillende skigebieden op 9 december geopend kunnen worden. Het betreft de skigebieden in de Pyreneeën Masella, Boí Taüll, La Molina, Port Ainé, Vallter 2000, Espot Esquí en Tavascán.

Spanje riskeert diplomatische crisis met Frankrijk

De Spaanse nieuwssite Voz Populí schreef donderdag dat de regering afstevent op een diplomatische crisis met Frankrijk en andere EU-landen vanwege het openen van de Catalaanse skigebieden die voor veel Fransen goed bereikbaar zijn. De druk van Frankrijk op Spanje om de wintersportgebieden gesloten te houden vindt zijn oorsprong in het feit dat Frankrijk wel zijn skigebieden gesloten houdt. Gevreesd wordt dat Fransen na het openstellen van de grenzen op 15 december massaal de grens oversteken als in Spanje wel geskied mag worden.

Italië en Duitsland hebben inmiddels ingestemd met het voornemen om skigebieden gesloten te houden. Andorra en Zwitserland hebben nog niet laten weten wat ze gaan doen.

Dit vind je misschien ook leuk