Zware slag voor gevangen voormalige politiek leiders in Catalonië

door admin
Zware slag voor gevangen voormalige politiek leiders in Catalonië

Dat de opheffing van de derde gevangeisgraad wordt ingetrokken door het hooggerechtshof komt volgens de krant La Vanguardia als een klap voor de gezinnen, de getroffenen zelf en niet in de laatste plaats voor het hele Catalaanse onafhankelijkheidsblok.

Deze opheffing was in juli van dit jaar goedgekeurd door de Catalaanse rechters die verantwoordelijk zijn voor penitentiair toezicht in Catalonië. In Spanje heeft iedere veroordeelde gevangene recht op opheffing van die graad wanneer ze een vierde van de straf hebben uitgezeten. Deze gerechtelijke beslissing zal aan de vooravond van Kerstmis en met de peilingen van de aanstaande Catalaanse verkiezingen op 14 februari 2021, het leven van de veroordeelden maar ook van de aanstaande verkiezingscampagne zwaar beïnvloeden.

Nu bestaat alleen nog de politieke mogelijkheid voor de regering om het delict van opruiing te hervormen en de straf voor de ‘regisseurs’ van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum kwijt te schelden. Het referendum werd destijds door de Spaanse regering afgekeurd maar vond desondanks toch plaats door medewerking van de beschuldigde ex-leiders van Catalonië.   

Beslissing vgezien als wraak op Catalaanse separatisten

Het hooggerechtshof wijst erop dat de betreffende gevangenen geen berouw en erkenning tonen van hun acties en daarom niet in vrijheid kunnen worden gesteld op het moment dat ze amper de helft van hun straf hebben uitgezeten. Tijdens het veroordelingsproces werd deze voorwaarde door het Openbaar Ministerie geëist, maar destijds door de rechtbank verworpen.

Nu wordt de restrictie echter rechtstreeks toegepast. Door de gevangenen en de belangrijkste leiders van de strijd voor een soevereine staat wordt het besluit als ‘wraak’ beschouwd en als de tweede keer dat er een verstoring van het rechtssysteem plaatsvindt in de aanloop naar de Catalaanse verkiezingen.

De rechterlijke beslissing heeft directe gevolgen voor Carme Forcadell en Dolors Bassa omdat zij de gevangenis van Wad-Ras en Puig de les Basses al hadden verlaten en na de uitspraak per direct terug moesten keren. Voor de overige beschuldigden Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, allen vast in de gevangenis van Lledoners, was de opheffing van de derde gevangenisgraad direct opgeschort vanaf het moment dat het Openbaar Ministerie het beroep instelde waar het Hooggerechtshof nu definitief over heeft beslist. Ze konden veertien dagen van hun vrijheid genieten.

Dit vind je misschien ook leuk