Spanje heeft nauwelijks last van leveringsproblemen tijdens coronacrisis

door admin
Spanje heeft nauwelijks last van leveringsproblemen tijdens coronacrisis

Morning Consult nam namens informatietechnologiebedrijf IBM enquêtes af onder inwoners van Europese landen om een beter beeld te krijgen van consumentengedrag tijdens de coronacrisis. 82 procent van de ondervraagde Spaanse consumenten liet weten tijdens de coronapandemie geen problemen met de toelevering van levensmiddelen te hebben ondervonden. Het Europese gemiddelde ligt op 77 procent.

Spanjaarden hecht steeds meer waarde aan duurzaamheid

Niet alleen het leveren van voedingsmiddelen werd onderzocht, ook de behoefte aan duurzame producten werd bespreekbaar gemaakt. 56 procent van de consumenten in Spanje laat weten andere producten te kopen als zij hierdoor duurzamer kunnen leven.

De voornaamste weerstand van Spanjaarden tegen duurzaam voedsel is het feit dat het in veel gevallen duurder (42 procent) is en dat Spanjaarden twijfelen aan de betrouwbaarheid (32 procent) van de gegeven informatie over het product.

De belangrijkste redenen waarom Spanjaarden wel voor duurzame producten kiezen, zijn de eerlijkere prijzen voor boeren en producenten (37 procent), dat de producten gezonder zijn (35 procent) en de consequenties voor bijvoorbeeld het milieu van niet-duurzame producten (24 procent).

Benamingen op etiketten ook belangrijk voor Spaanse consument

Etiketten en benamingen van duurzame producten spelen ook een rol bij de keuze van Spanjaarden in de supermarkt. In Spanje kiest de consument vaker voor fairtrade (comercio justo) producten (47 procent) dan voor producten die verantwoord geteeld (38 procent) of biologisch (35 procent) worden genoemd. 82 procent van de Spanjaarden hecht veel waarde aan duidelijke en transparante informatie op het etiket, bijvoorbeeld over de plaats van herkomst.

Voedselverspilling groot probleem in Spanje

Met 7,7 miljoen ton per jaar is Spanje het zevende Europese land waar het meeste voedsel wordt weggeooid, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. 56 procent van de Spanjaarden maakt zich hier ernstige zorgen over en maar liefst 93 procent van de ondervraagden zou bereid zijn om producten in supermarkten te kopen waarmee ze voedselverspilling kunnen voorkomen.

Tot slot zegt 65 procent van de Spanjaarden dat het doneren van eten en drinken een goede manier is om de voedselverspilling te verminderen. Ook wil 64 procent dat er minder plastic wordt gebruikt voor verpakkingen en zou 25 procent plastic tasjes voor enkel gebruik willen verbieden.

Dit vind je misschien ook leuk