Spanje geeft groen licht voor steunmaatregelen horeca, detailhandel en toerisme

door admin
Spanje geeft groen licht voor steunmaatregelen horeca, detailhandel en toerisme

Er gaat geen geld direct naar de getroffen bedrijven maar hun noodlijdende financiële situatie moet worden verlicht door een reeks maatregelen waarmee hun vaste lasten worden verlicht. Die betreffen bovenal huurverlagingen of tijdelijke ontheffingen van de plicht sociale premies te af te dragen. ‘Het verlagen van de belastingen of het verminderen van de personeelskosten zijn vormen van directe hulp’, verklaarde minister Montero van Belastingzaken. 

De basis van het decreet wordt gevormd door regels rond de huur van bedrijfsruimten. Gaat het om grote vastgoedondernemingen van wie bedrijfslokalen gehuurd worden (met meer dan 10 bedrijfsruimten in hun bezit) dan volgt er met het nieuwe decreet automatisch een huurverlaging van 50 procent voor mkb’s of kleine zelfstandigen in bovengenoemde sectoren zolang de Staat van Alarm voortduurt. Zoals nu vastgesteld door de regering is dat tot mei 2021. 

Een andere optie vormt een uitstel van betaling zonder boetes of extra rentes. Dit uitstel kan voortduren tot vier maanden na het beëindigen van de Staat van Alarm of mogelijke toekomstige verlengingen daarvan. 

Volgens de regering kunnen 190.000 bedrijven, waarvan 33.000 in de toeristische sector, van deze regelingen gebruik maken. 

Voor eigenaren van bedrijfspanden komen er belastingvoordelen zoals aftrek van de huurverlaging van hun inkomstenbelasting. Als overeen wordt gekomen dat een huurder tijdelijk geen huur betaalt, mag het equivalent van die niet-betaalde huur van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. Volgens minister Montero gaat met deze maatregel 324 miljoen euro gemoeid en komt de maatregel ten goede aan 323.701 huisbazen. 

Naast bovengenoemde maatregelen wordt 500 miljoen euro aan liquiditeit beschikbaar gesteld voor kleine zelfstandigen en mkb’s. De staat zal garant staan voor 90 procent. Reisbureaus kunnen deze middelen gebruiken om reserveringen aan reizigers terug te betalen die door de pandemie geschrapt moesten worden. 

Bedrijven die gebruikmaken van ERTE-regelingen kunnen aanspraak maken op een reductie van 85 procent van de sociale premies die zij betalen in de maanden december en januari, mits het bedrijf minder dan 50 werknemers in dienst heeft en een reductie van 75 procent als het meer dan 50 werknemers in dienst. Deze regeling is nu ook van toepassing op bedrijven zoals dierentuinen, botanische tuinen, groothandels in dranken en restaurants.

Dit vind je misschien ook leuk